Държавата да направи така, че вносът на стари коли у нас да бъде неизгоден. Това предложи министърът на околната среда Нено Димов. Той допълни, че по темата трябва да се произнесе Мининстерството на финансите, като мерките би трябвало да засегнат продавачите на такива коли.

"У нас предпочитаме германска мощна кола на 20 години пред друга на пет за същите пари", коментира Димов пред БНТ.

И изтъкна, че у нас в момента има фирми, които се рекламират с това, че свалят катализаторите на колите, и на тях би трябвало да им се търси отговорност.

Според Димов държавата би трябвало да осигурява на социално слабите семейства отоплителни уреди на пелети, за да не използват те въглища и дърва, които силно замърсяват въздуха. Според министъра финансиране за това може да се намери от еврофондовете. Преди два месеца Европейският съд осъди България заради системно превишаване на нормите за замърсяване с фини прахови частици и бездействието на държавата по въпроса.

По повод идеята за построяване на втори лифт на Банско Димов заяви, че ще изпълни решението на съда, което се очаква да бъде обявено през юли. Той предположи, че това решение "може би ще развърже ръцете" на институциите.

"Трябва да се намери такъв тип решение, че да не се качват колите на Банско, защото е замърсяване. Да могат тези, които искат, да карат ски, но и да не се пречи на други туристи, които искат през лятото да се разхождат. Балансът е не всички да са съгласни, а най-голяма група да е съгласна."

Това обясни министър Димов.