БСП ще прави партийна телевизия, стана ясно след партийния пленум в събота. Тя трябва да заработи през октомври.

Засега повечето подробности се уточняват, но лидерката Корнелия Нинова обяви: "Едно е ясно, няма да е в ЦУМ". 

Преди години от ЦУМ излъчваше телевизията на Георги Гергов, който след скандала "ЦУМ-гейт" трябваше да напусне партийното ръководство.

Новината за червената телевизия се появи по време на дискусията за чинията на Бузлуджа, която БСП през седмицата искаше от държавата. Даже Нинова заплаши, че социалисти ще се струпат пред парламента, ако не им върнат паметника.

Пленумът реши партията да поиска от държавата 10 години право на ползване на паметника "Бузлуджа".

Някои от критиците на идеята обаче попитали не е ли по-добре парите да отидат за собствена телевизия. 

"Затова обявих, че - да, ние работим по проект за телевизия и ще сме готови през октомври. Оптимист съм, че ще се справим с това", каза Нинова след пленума.

Партийни телевизии имат "Атака" - "Алфа" и НФСБ - СКАТ.

БСП ще продължи разговорите с МРРБ по варианта, предложен от държавата, за право на ползване на Дом-паметника "Бузлуджа" за 10 години. 
"Обсъдихме вариантите, които предложи МС, а те са три по закон. Не искаме безвъзмездно прехвърляне, защото не е по закон", поясни тя. Соцлидерът изреди предложените от министър Николай Нанков варианти за наем, търг и право на ползване за 10 години, като са избрали третия. "Обсъдихме идеята си как да го запазим, да го реставрираме", коментира соцлидерката.