Парламентарната група на "Обединените патриоти" внесе проект на закон за защита при свръхзадлъжнялост на физически лица. Той въвежда 10-годишна давност, след изтичането на която всички задължения на дадено лице, които не са разсрочени или отсрочени, се погасяват. Законът обаче ще важи само за кредити до 150 хил. лв., с което според вносителите се избгява възможността от него да се възползват т.нар кредитни милионери.

Лицето също така трябва да е било добросъвестно и да е работило поне три от последните 5 години. Така се цели да не се възползват от законопроекта онези, които прехвърлят фиктивно фирми на безработни лица и теглят кредити, които след това не обслужват. Законопроектът няма да важи за публични вземания - данъци, такси и т.н.

Вносителите изтъкват, че подобна регламентация има в почти всички държави от ЕС.  Със законопроекта се въвежда специален регистър, в който да бъдат вписани физическите лица, ползващи се от защитата на този нормативен акт. Свръхзадлъжнелите длъжници ще могат да ползват безплатна правна помощ, като те са освободени от държавни такси за нея.

Кредиторите ще имат право да упражняват надзор върху имуществата и доходите на своя длъжник.

Депутатът Искрен Веселинов коментира, че законопроектът не е консултиран предварително с ГЕРБ. Според него обаче подобни консултации не са обичайна практика.

"Ние поставяме на масата прооблем, който смятаме за важен и търсим решение".

Това обясни Веселинов