Десетки фалшиви фейсбук профили са били създадени от руските разузнавателни служби, за да шпионират предизборната кампания на френския президент Еманюел Макрон, съобщава Ройтерс.

Те са използвани за наблюдение на сътрудници на Макрон, твърди агенцията, като се позовава на американски конгресмен и други официални източници. Приближени до Макрон са били наблюдавани чрез приятели на свои приятели във фейсбук. Чрез профилите агентите на руското разузнаване са се опитвали да се доберат до лична информация и потебителски имена и пароли за електронни пощи и акаунти в социалните мрежи.

През април от "Фейсбук" обявиха, че са предприели действия срещу профили, които разпространяват фалшива информация относно президентските избори във Франция. За пръв път обаче официални лица потвърждават информацията за опити да се използват социални мрежи за шпионаж на кампанията.

Служители на "Фейсбук" са идентифицирали фалшиви профили, използвани за наблюдение по време на предизборната кампания във Франция, и са ги блокирали.

От компанията са потвърдили пред Ройтерс, че броят на изтритите акаунти по време на кампанията във Франция през май е достигнал 70 000.

Опитите за шпионаж са забелязани от служители на "Фейсбук" по време на първия тур на президентските избори. Според тях те напомнят методите, използвани преди от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ).

Според компанията авторите на атаката не са успели да проникнат достатъчно дълбоко в структурите на политическото движение на Макрон "Републиката в движение". Те не са успели да накарат сътрудници на Макрон да изтеглят зловреден софтуер или да вземат лични данни, потребителски имена и пароли, чрез които да могат да навредят на кампанията. Според служители на американското разунаване това е било целта на операцията.

В последните дни преди втория тур на президентските избори електронната поща на политическата партия на Макрон станаха обект на хакерски атаки и в интернет беше разпростарнена служебна кореспонденция. Френските власти не са обвинили официални никого за хакерските атаки. Мунир Мажуби, който тогава отговаря за електронната кампания на Макрон, а сега е младши министър в правителството му, коментира през май, че някои експерти по сигурността обвиняват ГРУ за атаките, въпреки че няма категорични доказателства.

Русия многократно е обвинявана в намеса в президентските избори във Франция, но отрича да е замесена в хакерски атаки срещу партията на Макрон. Американските разузнавателни служби също твърдят, че атаките са дело на хакери, свързани с руските власти, но няма неоспорими доказателства, че Кремъл стои зад тях.