Забавно - Румен Радев щял да прави регистър на българите в чужбина.

Първо, такъв регистър вече има - натича се ГРАО. Само дето не работи, защото практически никой не се обявява, че и къде живее зад граница. Регистър на българските общности също има отдавна - при ДАБЧ (Държавната агенция за българите в чужбина – б.р.). Само дето отдавна не е актуален, тъй като агенцията приоритетно върти бизнес с български паспорти, а и доста български организации не искат да имат нищо общо с администрацията ни.

Всъщност, досега е имало няколко опита да се направи такъв регистър. Спомням си преди 15-тина години пак от президентската институция тръгна. После студентски организации в Германия. После и частни инициативи имаше. Агенцията по инвестициите събираше контакти, но май нищо не прави с тях. Външно също има подобна инициатива, но остана безполезна. Помагал съм на всички тях заради едната идея.

От публични източници може доста да се разбере за това къде са българите зад граница и вече съм го правил. Ето тук съм анализирал данните от заявленията за изборите: https://yurukov.net/blog/2016/prosledqvane_chujbina/, а тук - данните за българчетата родени в чужбина: https://yurukov.net/blog/2015/balgarcheta-rodeni-v-chujbina/.

Иначе не знам какво си мисли Радев, че ще постигне с такъв регистър освен симулиране на дейност. За повечето държавата в негово лице е просто провал. Най-малкото виждат как се отнасят с тях институциите и не забелязват особено подобрение. Пример за това са консулствата, където по 1-2 служители отговарят за десетки хиляди сънародници: https://yurukov.net/blog/2016/konsulstva/.

Все едно да сложат селска администрация на регион в София. В същото време печелят пари от тези услуги, без да ги реинвеститрат.

В такава ситуация кой ще се съгласи да го "картотекират"? И дори да съберат някакви контакти така, какво мислят да правят с тях? Да им пращат речи на патрЕотите? Да ги поздравяват с народни песни по радиото? Да разпращат листовки, разпечатани след нагласена обществена поръчка от фирма, близка до Пеевски? Какво в цялата тази идея предполага, че Радев ще успее да убеди който и да е, че България се променя? Защото за това говорим в крайна сметка, нали?

 

-------

 * Авторът е известен блогър, защитник на прозрачността. Мнението му е от неговия профил във фейсбук. Заглавието и подзаглавието са на Клуб Z.