Депутатите от двете опозиционни партии БСП и ДПС обмислят да "сезират" президента Румен Радев да наложи вето на мораториума за нови лекарства в прясно приетия бюджет на Здравната каса. Такова искане вече е депозирано на "Дондуков" 2 от извънпарламентарната Единна народна партия (ЕНП) на Мария Капон, казаха от екипа на Радев. Мотивът - противоконституционност. Капон смята да подаде жалба срещу Министерския съвет и в Комисията за защита от дискриминация, а омбудсманът Мая Манолова обмисля да сезира Конституционния съд. 

В сряда, след разгорещен дебат, управляващите приеха спорен текст в закона за НЗОК, според който Касата няма да плаща през следващата година за нови иновативни медикаменти. Мораториумът няма да се отнася за генериците и за лекарствените продукти от хуманната медицина, въпреки че първоначалният вариант предвиждаше ембарго и за тях. С тази мярка ще се спестят "срамните" 25 млн. лв., атакуваха от опозицията като според тях много хора, страдащи от редки заболявания, ще бъдат лишени от нови лекарства за терапиите си. Новите молекули, които ще влязат през следващата година, в момента не се използват при терапията на пациенти, пък са контрааргументите на управляващите.

Народните избраници бяха малко пестеливи в коментарите си за евентуален призив за вето, тъй като не е често срещано явление президент да атакува държавен бюджет, към който се числи и този на НЗОК, а и е изключително в правомощията на държавния глава да се самосезира. За последно през 2011 г тогавашният държавен глава Георги Първанов атакува текстове от закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване, свързани с пенсионната реформа.

"Не можем да кажем на президента какво да прави, но си заслужава да помислим дали да не му изпратим писмо", коментира депутатът от БСП Жельо Бойчев малко след като социалистите обявиха, че ще атакуват пред КС централния бюджет заради "църковната поправка".

"Да призовем президента към вето е само един сигнал към обществото. Сигурна съм, че юридическият екип на президентството много внимателно е проследил приеманите текстове. Има механизми за атакуване на този текст, КС е последната инстанция", заяви Нигяр Джафер (ДПС) и уточни, че в Движението не са взимали решение по въпроса, тъй като все още се възстановяват от двудневния среднощен бюджетен маратон. 

Нейни съпартийци смятат, че няма пречка да се обърнат към Радев, въпреки че рядко президентското вето успява да преодолее парламентарното мнозинство.

Както вече стана ясно, ЕНП внесе писмо до държавния глава като се позовава на два текста от Конституцията - чл. 28 и чл. 52. Те гласят съответно: "Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление" и "Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон".

"Смятаме за безумие счетоводното улеснение при формирането на бюджета за следващата 2019 г. да минава през геноцид върху пациентите с хронични и злокачествени заболявания през 2018 г., за които едно ново лекарство е единствено и към момента няма равностойна алтернатива. Битката за живот не може да бъде съпоставима с опростената аритметика на икономиите", пише Капон до Радев.

От ЕНП смятат да атакуват и вносителят на бюджета - Министерският съвет - пред Комисията за защита от дискримимацията, позовавайки се на текстове от едноименния закон, че не може да се допуска дискриминация по признак "увреждане", в това число и непряка дискриминация "чрез привидно неутрална разпоредба", за каквато от ЕНП смятат разпоредбите на закона за НЗОК.  

Омбудсманът Мая Манолова пък се закани, че ще сезира КС още преди текстовете да са приети.