Веднага след като западният свят посрещне Нова година, идва ред на друг празник – Лунната нова година. Празнува се масово в Азия и е популярен като Китайската нова година. Има много символи в този празник, а много хора по света се съобразяват с тези символи.

Всяка година се означава с едно от 12-те зодиакални животни от традиционната китайска култура. Ето какво трябва да знаете за Китайската нова година:

Кога настъпва Лунната нова година през 2018 г.?

Лунната нова година започва на 16 февруари, а отбелязването ѝ продължава до началото на март. В Китай хората почиват цяла седмица, въпреки че празненствата продължават и по-дълго.

Кое е зодиакалното животно през 2018 г.?

Според китайския зодиак, от 16 февруари започва годината на Кучето. Преди тази дата все още е годината на Петела.

Кои са китайските зодиакални животни?

Според лунния календар, създаден преди около 3500 години, древните китайци измислили зодиака, за да отбелязват с него времето. Животните са 12 и се редуват така: Плъх/Мишка, Вол/Бивол, Тигър, Заек/Котка, Дракон, Змия, Кон, Коза/Овца, Маймуна, Петел/Феникс, Куче и Прасе/Глиган.

Кога пак е била година на Кучето?

Цикълът е 12-годишен. Освен през 2018 г., години на Кучето са били 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006.

Какво е различно при Кучето?

Кучето е един от зодиакалните знаци, защото винаги е близо до човека. Китай е едно от първите места по света, където кучетата са били опитомени. Местният фолклор казва, че Нефритеният император, владетел на небето, е избрал кучето да бъде сред 12-те знака заради мъдростта на тези животни.

Какви хора се раждат в годината на Кучето?

Според китайската култура, родените в годината на Кучето притежават някои от чертите на това животно – лоялност, търпение и надеждност. Зодиакалните знаци са свързани също с петте елемента в китайската култура – метал, дърво, вода, огън и земя. Комбинациите между 5-те елемента и 12-те знака правят 60-годишен цикъл. Кучето винаги е свързано със земята. Родените през 2018 г. ще бъдат под знака на Земното Куче, което е общително и отговорно. Предишната година на Кучето – 2006 г., беше година на метала. Затова родените тогава са консервативни и предпазливи.

Кои зодии са съвместими с Кучето?

Кучетата са приемани за най-съвместими със Заека, след това с Тигъра и Коня. Но Кучетата не се разбират добре с Петли.

Ще бъде ли 2018 г. добра за теб, ако си роден в друга година на Кучето?

Не. Това дори се приема за лош знак. Затова хората, родени в предишни години на Кучето, трябва да са внимателни през 2018 г.

Как се празнува Лунната нова година?

В началото е сериозното почистване на дома. След това чистенето не е позволено, за да не се „замете“ или „отмие“ нечий късмет. Подаръците и храната са задължителни и за този празник.