Във Великобритания е учредена литературна награда Staunch. Тя ще се връчва на автори на трилъри, в чиито произведения женските персонажи не биват насилвани, преследвани, убивани и подлагани на сексуална експлоатация, съобщава „Гардиън“.

Основателката на отличието, сценаристката Бриджит Лоулес, подчертава, че насилието по отношение на жените в художествената литература е „достигнало абсурдни висоти“.

„Отдавна беше време да се измисли нещо по-оригинално“, обяснява тя.

Финансовото изражение на наградата е две хиляди паунда. Победителят ще бъде обявяван на 25 ноември — церемонията е насрочена за Международния ден за борба с насилието по отношение на жените.

Според Лоулес решила да основе новия приз след миналогодишното връчване на киноотличията BAFTA — наложило ѝ се да изгледа цял куп филми, в които имало изнасилване на жени. Като мотиватор за създаването на литературната награда послужили и многобройните сексскандали, разгорели се в Холивуд в края на 2017 г..

По-рано през януари и актрисата Кийра Найтли се оплака, че в във съвременните филми почти винаги има жена, която става жертва на изнасилване. Найтли призна, че по тази причина почти е престанала да се снима в проекти, в които действието се развива в наши дни.

Площад Славейков