"Вграждането" на туитове може да бъде нарушение на авторски права, реши федерален съд в щата Ню Йорк, САЩ.

Става дума за снимка на хокейната звезда Том Брейди, която фотограф публикувал в социалната мрежа. Много от големите американски медии като Time, Yahoo, Vox и Breitbart вградили (или "ембеднали") съобщението от микроблогинг платформата в сайтовете си. Авторът на снимката обаче решил да защити правата си в съда. И съдията се съгласил.

Групата за отворен интернет Electronic Frontier Foundation (EFF) коментира, че това реално премахва прецедент отпреди десетилетие, когато Апелационният съд на деветте окръга в САЩ отсъжда по делото "Perfect 10 срещу Amazon". Тогава решават, че отговорността за нарушение на авторското право е в този, който е публикувал снимката, а не на този, който я вгражда. Т.е. в случая - Twitter. Федералните съдии се мотивират така - когато "вграждаш", ти всъщност поставяш връзка към съдържание. То може да не нарушава никакви авторски права, но авторът да постави на същото място, на което води твоя линк, друго съдържание - да редактира поста си.

Съдът в Ню Йорк обаче твърди, че "вграждането" е високотехнологичен процес, който се прави само от "кодъри", и затова публикуващите също носят отговорност. Покъртителното неразбиране на технологията не е необичайно дори за американски съд.

Това решение ще важи за всеки тип "вграждане", не само туитове - видеа от YouTube или други сайтове, снимки от Фейсбук и прочие. Решението вероятно ще се обжалва.