Договори за изпълнение на дейности за поддръжка на оградата по границата да се сключват от институциите без провеждане на търг. Това е смисълът на промяна в Закона за обществените поръчки, внесена в парламента от депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и от "Обединени патриоти" Христиан Митев. 

Става дума за промяна в чл. 13 на ЗОП. Досега без търг и публичен избор на изпълнител по същия закон могат да се сключват договори, свързани с "инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавнага граница". Самият текст е записан в закона през 2016 г. Сега новото е, че и ремонтите на съоръженията ще минават по същия ред, ако новите правила, предложени от представители на двете управляващи формации, бъдат одобрени от Народното събрание.

В четири страници мотиви вносителите разказват историята на строежа на оградата по границата с Турция и големия й успех за спиране на миграционния натиск. Въпреки че според данните броят на нелегалните мигранти е спаднал драстично, ремонти на компрометирани участъци се налагали, защото са "увреждани умишлено" от трети лица. Освен това природни стихии също повреждат оградата, трябва и поддръжка на помощна инфраструктура, а тези видове дейности не влизали в гаранционната поддържа на съоръжението. Като мотив да отпаднат обществените поръчки за подобни дейности е споменат и фактът, че през 2017 г. с решение на Министерския съвет оградата стана "обект от национално значение", а и търговете удължават сроковете за изпълнение на ремонтни и подобни дейности.