В Мадрид започна делото срещу руския депутат Владислав Резник и още 17 души, обвинени в пране на пари, съобщава Би Би Си. Престъпленията са извършвани в полза на мафиотската Тамбовскo-Малишевска групировка, оглавявана от Генади Петров и Александър Малишев.

Резник, който е член на партията на руския президент Владимир Путин "Единна Русия" и неин зам.-председател, доскоро оглавяваше Комисията по финансови пазари в руската Дума. Съпругата му също е сред обвиняемите. Двамата бяха обявени за издирване от Интерпол по искане на испанските власти през 2016 г., но Националният съд в Мадрид отсъди в полза на Резник и международната заповед за арест беше оттеглена.

„Дойдох на съдебното заседание, защото не съм виновен в нищо и вярвам в испанското правосъдие“, коментира Резник.

Случаят е от 2008 г., когато испанските власти арестуват 20 души, заподозрени във връзки с мафията. Самите престъпления датират от началото на 90-те, когато руски олигарси започват да си купуват луксозни имоти на Балеарските острови и Коста дел Сол. Според прокуратурата в Мадрид по този начин са изпрани над 50 милиона евро за групировката на Петров и Малишев. В Русия членове на организацията са обвинени в убийства, трафик на наркотици и оръжия, изнудване и фалшификации.

Разследването на схемата за пране на пари продължи повече от 11 години. Обвинението се позовава на записи от телефонни разговори, на които се чува как заподозрените разговарят с двамата мафиотски босове. Освен това един от обвиняемите, Михаил Ребо, се съгласява да сътрудничи на властите в замяна на по-малка присъда.

Прокуратурата иска петгодишни присъди за обвиняемите и глоби, които може да достигат до 100 милиона долара.

За основния обвиняем Генадий Петров прокуратурата иска 8,5 години затвор, но обвиненията срещу него са отделени в друго съдебно производство.

Бившият руски агент Александър Литвиненко, убит в Лондон с радиоактивния полоний-210 през 2006 г., е сътрудничил на испанските власти по случая, припомня Би Би Си. Дейността му в Испания стана ясна в процеса на разследването на убийството му.

Като председател на Комисията по финансови пазари в Думата Резник бе сред авторите на приетия през 2006 г. Закон за предотваряване на прането на пари от престъпна дейност и финансирането на тероризма, който установява затегнат контрол върху банковите операции.