Бюджетът на Европейския съюз за 2019 г. трябва да създава нови работни места, да насърчава конкурентноспособността и да позволи на страните членки да се справят с предизвикателства като миграцията, сигурността и защитата на границите. Това е позицията на министрите на страните членки на ЕС, обявена от българския финансов министър Владислав Горанов на Съвета по икономически и финансови въпроси в Брюксел днес.

"Съветът (на финансовите министри - б.р.) се стреми към реалистичен бюджет, който да помогне за реализиране на политическите приоритети на ЕС", се казва в заключенията на Съвета на финансовите министри за насоките за бюджета за 2019 г., представени от Горанов. "Съгласихме се, че бюджетът на Съюза е един ефективно работещ инструмент, който създава добавена стойност, правил е това в миналото и трябва да продължи да го прави в бъдеще."

Бюджетът трябва да е по-стабилен и да позволява на Евросъюза да се справя с кризите.

Освен това финансовите министри приеха Препоръка към Европейския парламент за освобождаване от отговорност на Еврокомисията за управлението на бюджета за 2017 г. Това е част от процедурта за контрол на изпълнението на бюджета и се прави след като Съветът внимателно разгледа дейността на Еврокомисията. Финалното решение е на евродепутатите.

Днес испанския финансов министър Луис де Гиндос получи подкрепата на Съвета на финансовите министри на ЕС за поста вицепрезидент на Европейската централна банка (ЕЦБ). Еврокомисарят по финансите Валдис Домбровскис го определи като "много силна кандидатура". Той беше одобрен от министрите от еврозоната, след като Ирландия оттегли единствения друг кандидат.

Де Гиндос влиза в политиката в средата на 90-те години и работи в министерството на икономиката при управлението на консервативния премиер Хосе Мария Аснар, изкачвайки се до поста държавен секретар. Когато през 2004 г. социалистите печелят парламентарните избори, Де Гиндос преминава в частната сфера, поемайки ръководството на испанския клон на инвестиционна банка Леман брадърс (Lehman Brothers), чийто крах се определя като пика на световната финансова криза.  През 2015 г. се бори за поста председател на Еврогрупата, но го печели холандецът Йерун Дейселблум.

По време на срещата на еврогрупата по-рано днес беше решено също, че Гърция ще получи нов транш от европейска макрофинансова помощ не по-рано от края на март, въпреки че е изпълнила 99 процента от условията. 

"Гърция постигна много голям напредък. Изпълнени са 108 от 110-те съгласувани условия. Бих казал, че това са 99 процента, но още не 100 процента, а тази работа трябва да се доведе докрай", каза след срещата еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Според ръководителя на Европейския стабилизационен механизъм Клаус Реглинг страната няма да може да получи поредния транш от 5,7 млрд. евро преди втората половина на март.