След като през м.г. й беше отнет лицензът за изкупуване на тютюн, гръцката фирма "Лийв Табако Михайлидис“ вече няма право да извършва и промишлена обработка на тютюн в България. Причината за взетото решение на последното правителствено заседание са отново големите дългове към тютюнопроизводителите за неплатен тютюн, макар срокът да е eдин месец.

За срок от три години се отнема  разрешението на Михайлидис за промишлена преработка на тютюн, реши Министерският съвет. Записаният в закона максимален срок е 3 месеца. Със същите аргументи през ноември миналата година постоянната комисия по тютюна към областната дирекция по земеделие в Благоевград отне лиценза на "Лийв Табако Михайлидис" за изкупуване на суров тютюн на територията на цялата страна, съобщи БНР.  

По справката тогава дължимите суми към тютюнопроизводителите бяха за 2.5 милиона лева. Шансовете на около 500 семейства да получат парите си за предадения тютюн от реколта 2016 са нищожни, тъй като още през м.г. стана ясно, че  сметките на гръцката фирма са запорирани от банкова институция заради необслужван кредит за 16 милиона евро. Под възбрана е и базата на дружеството, която се намира в Сандански.

През 2009 г. гръцката фирма отново изгуби разрешителното си заради дълг от 1.3 млн. лв. към тютюнопроизводителите, но впоследствие отново й беше разрешено да изкупува - и отново задлъжня към тютюнопроизводителите.