Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че "доколкото знае, ще бъде извършена проверка в прокуратурата по отношение на превишаване на правата" при задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева.

Тя направи изявлението на форум, посветен на детското правосъдие, на който е съорганизатор с министър Валентин Радев, а сред лекторите са бившата зам.-председателка на СГС Богдана Желявска, Борислав Цеков и др.

Според Цачева "всеки орган отговаря за своите действия" и тя като правосъден министър нямала компетенции и правомощия нито при разследвания, нито про осъщестявяване на една операция. Цачева допълни, че всяка институция отговаря за действията си с оглед на това дали те са в рамките на правата й и дали има превишване.

"Именно затова държахме антикорупционният орган да се контролира от Народното събрание - а акцията, знаете, започва от антикорупционния орган (нищо че той няма права по задържане, б.р.). и специализираната прокуратура."

Цецка Цачева бе доста по-предпазлива от колежката си Екатерина Захариева и каза, че "ако е имало други варианти операцията да не се случва в центъра на София, би било по-добре".

"Но пък от друга страна, знаете призива на държавния глава Румен Радев - всичкото да бъде под прожекторите, да бъде осветлено, обществото да получи информация за това какво се случва", допълни министър Цачева.

Тя отбеляза още, че до постановяване на присъда всеки подсъдим е невинен и трябва да се държи сметка за правата на всеки един човек.

Засега потвърждение на думите на Цачева от държавното обвинение няма.

Клуб Z напомня обаче, че една реплика на министър Екатерина Захариева - че "границите са попреминати" при ареста на Иванчева предизвика бурна ответна реакция, при това от Италия на главния поркурор Сотир Цацаров в синхрон с Пламен Георгиев - шеф на комисия "Антикорупция".

В "телефонно интервю" за агенция "Фокус", което първо излезе без въпроси, само като монолог, двамата нападнаха бившата правосъдна министърка с теми по същество: дали настина кабинетът желае борба с корупцията, дали тя изразява мнение на цялото правителство и за какви анализи на случката говори. Цацаров напомни на Захариева (която все пак е магистър по право, б.р.), че "Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори..."