България може до една година да влезе в "чакалнята" на Еврозоната, обяви премиерът Бойко Борисов на днешната дискусия - "България в Еврозоната - Икономическата логика срещу митовете". Престоят в т.нар. чакалня - европейския валутен механизъм (ERM 2), е първата стъпка към еврозоната, която обединява в момента 19 държави от ЕС.

"В рамките на месец ще ни дадат адекватна пътна карта с критерии и приоритети. Дали да влезем първо в „чакалнята“ или първо в банковия паричен съюз. Ще проведем тихи преговори. Иска ми се да стане по-бързо, но системата е бавна и консервативна, там животът тече бавно, по-уредено, а и рисковете са много“, каза Борисов.

През февруари Борисов даде друг срок за влизане в ERM-2 - до края на 2018-а, а министърът на финансите Владислав Горанов изрази надежда поканата да дойде в края на европредседателството ни - тоест до края на юни т.г.

Премиерът увери днес, че имаме реални шансове кредитният ни рейтинг да тръгне нагоре, лихвите да спаднат, ако водим добра политика, а не да се получи вариант като при Гърция.

"Това, разбира се, ако има политическа стабилност. Всичко си зависи от нас и нашите ръце", повтори той любимата си мантра.

И повтори обещанието си от вчера да намали външния дълг на страната до 20% до края на мандата. Сега е  25.4% от БВП. Нивото на външния дълг, заедно с още четири икономически и правни показателя, е сред критериите за присъединяване към еврозоната и не бива да надвишава 60% от БВП.

"Изключително важно е, когато защитаваме дадена теза, да имаме предвид рисковете – ние не представляваме риск за Европа, защото всички правителства не си дадохме националния резерв. Имаме параметри с нулеви бюджетни дефицити, които дават възможност да се постигне стабилност", добави той.

Премиерът изрази критика и към учените от БАН, които се оплаквали, а получили 15 млн. лева повече, както и четирите оркестъра на БНР, за които той не знаел, докато не започнали да му "свирят през прозореца музика, която не е честна".

На форума говори и финансовият министър Владислав Горанов, който коментира, че България е преживяла успешно немалко банкови кризи.

"Разни патриотични формации обясняват, че България ще загуби суверенитет, и в това има някаква истина, но влизането в еврозоната цели обратното", отбеляза той. "Валутният борд не може да попречи на неразумна фискална политика. Последните 28 години България винаги е водила консервативна и добра финансова политика."

Горанов увери, че влизането в еврозоната ще доведе до "нарастване на доходите", а приказките за "силно нарастване на цените" определи като "един от най-често тиражираните митове". Със сигурност при минимални закръгляния подобен ценови скок е възможен, но той се измерва с малки размери, каза министърът. Подобно било, когато сме деноминирали българския лев (през юли 1999 г. - б.р.) и тогава подобен ценови шок не е имало.

Премиерът и министърът на финансите благодариха на БСП и ДПС, които също участват във форума. Председателят на ПЕС Сергей Станишев коментира, че по някои въпроси има две страни, но за други трябва политическите сили да преследват общи цели.

"Ако не сме единни, няма да имаме успех", отбеляза той. "Еврозоната е интеграционното ядро на ЕС. ERM-2 често я наричат чакалнята, това е погрешно разбиране, ако само седим и чакаме, няма да успеем."

Борисов също отбеляза, че влизането в зоната на единната валута ще ни сложи до тези в Европа, които искат да са на "пълна скорост". Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е необходим национален план за влизане в еврозоната. "На равнището на днешния политически дебат няма да може да постигнем онзи минимум съгласие, който е необходим", каза тя.

Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване в бъдеще към еврозоната. Това пък е заявил президентът Румен Радев на днешната си среща с Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия за еврото и социалния диалог.

Държавният глава смята, че България се нуждае от ясен план за действие, анализ на поетите ангажименти и оценка на риска от въвеждането на еврото.

Важно е, без въпросите да се политизират, да има обективна информация как еврозоната ще повлияе върху темповете на икономическо развитие и в каква степен това би помогнало за изравняването на жизнения стандарт на българските граждани, с този на гражданите на други държави-членки.

Домбровскис е обяснил, че има механизми, които страната може да приложи за мониторинг на цените, така че да се избегне спекулативното им увеличаване. За гладкото протичане на процеса на присъединяване Европейската централна банка е предложила проект на Пътна карта, която очертава основните етапи на процеса, до присъединяването на България към Механизма ERМ 2.

Радев и еврокомисарят са обсъдили необходимите стъпки за влизане на България в Европейския валутен механизъм, както и Европейския банков съюз и в частност т.нар. Механизъм за близко сътрудничество.