Президентът Румен Радев, в качеството си на командир на Военновъздушните сили, е заявявал пред бившия министър на отбраната Николай Ненчев, че "няма как да извършваме полети срещу руската стратегическа авиация, която често навлиза във въздушното ни пространство и в същото време да ремонтираме самолетите си там".

Това разказа самият Ненчев, който бе начело на Министерството на отбраната в кабинета "Борисов 2", в сутрешния блок на бТВ. Сега бившият министър, който е и лидер на БЗНС, призова държавния глава да потвърди публично не само тези разговори между тях, но и докладна, която е написал в този дух до Ненчев.

Поводът е ремонтът на самолетите МиГ-29, който настоящият министър Красимир Каракачанов планира да изпрати в Русия. Договорът с РСК "МиГ" вече е подписан. А Ненчев все още настоява, че ремонтите трябва да се извършат в Полша. Двустранното споразумение предвиждаше в Полша да бъдат ремонтирани общо 6 български двигателя за МиГ-29. Тези ремонти бяха направени и настоящият министър Каракачанов го потвърди в парламентарния контрол.

Трябваше да започнат разговори за осигуряване на цялостна логистична поддръжка на бойните самолети там до закупуването на нов многоцелеви изтребител. Това не се случи и Ненчев отиде на съд, а наследникът му Каракачанов взе решение, с което определя руската компания за поддържаща логистиката на самолетите.

Според обвинението Ненчев не осигурил авиационната безопасност и летателната годност на авиацията, като не изпълнявал договорите за ремонт на руските изтребители с фирмата производител - руската "РСК МиГ". Следващото заседание по делото е утре, 9 май.

"Очаквам с нетърпение този процес. Сключил съм договор с Полша - член на НАТО. Хубаво ги правим тези самолети, но в "РСК МиГ" не могат да сменят авиониката, т.е. те ще останат неразпознаваеми за партньорите от НАТО. От друга страна спестих договори за милиони на българския данъкоплатец, постигнах много добри срокове и много по-добри гаранции. Точка. Това дело ще бъде пълен фарс. Подготвил съм силна защитна реч", посочи бившият министър.

А по адрес на държавния глава допълни:

"Докато беше командир на ВВС и пред мен го е казвал, че модернизацията на МиГ-29 ще струва колкото купуването на една нова ескадрила. Очаквам да потвърди тези свои думи. Очаквам да потвърди думите си и сега по това дело, защото обвиненията идват и от него - в личен разговор, в една докладна, много ясно ми е написал, че няма как да извършваме полети срещу руската стратегическа авиация, която често навлиза във въздушното ни пространство и в същото време да ремонтираме самолетите си там. Самият той беше инициатор на идеята да ги ремонтираме в в Полша, за което мйу благодаря, но сега струва ми се - мълчи".

През август 2017-а, когато Каракачанов сподели идеята за ремонт и използване на МиГ-29 до 2030 г., Румен Радев заяви публично:

„Отделяните разходи за отбрана трябва да бъдат и ефективни - вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат съвременни способности, а до 2030 г. те ще бъдат съизмерими с доставката на нов самолет“.

По повод проекта за придобиването на нов боен самолет пък Ненчев намекна за предполагаеми нередности:

"Мислех си, че много по-трудно е да осигуриш парите, отколкото да ги похарчиш. Сега започвам да се съмнявам. Разбирате какво ви казвам... Пари са осигурени, но не се харчат, което ме кара да си мисля, че може да има и друга мотивация. Бавят се вече година и половина, ние бяхме пред финала за подписването на договор за изтребителната авиация, така че аз очаквах в рамките на месец-два този въпрос да приключи. Така и не се случи, не се случи и договорът с Военно-морските сили, който трябваше да бъде подписан за два нови кораба. Обезпокоен съм."

Ненчев бе оправдан на три инстанции по делото за доставка на униформи за военните, която той възложи на "Интендантско обслужване".

"Едното дело приключи с 3:0. Бях оправдан на три инстанции", посочи Ненчев, а на въпроса дали ще съди регресивно държавата отсече:

 

"Аз се чувствам патриот и няма да съдя държавата си. Няма да причиня това, най-вероятно ще я осъдя - понесох много тежки разходи, и семейството ми, и близките ми, и БЗНС, но не мога да си позволя това. Дори и да осъдя държавата си откъде ще дойдат тези пари - от вашите и моите баща, майка, от възрастните хора".

Оказа се, бившият военен министър води дело и срещу "медиите на Пеевски" заради публикации за решението му да даде поръчката за униформите на "Интендантско обслужване".

"От пресцентъра на БЗНС са преброили 1800 публикации срещу мен за това, че спасих "Интендантско обслужване", което те искаха да приватизират. Написани са за две години и три месеца - всеки ден по няколко публикации", посочи Ненчев.

Бившият министър реши да се пошегува , но и да се похвали с шестомайския парад: "Да се пошегуваме - изглеждаше ми малко като ретропарад. Поради липсата на модернизация. Надявам се в близките години да имаме нова техника. Ако имаше авиация на този парад, то е заради всички усилия, които положих."

На въпроса дали БЗНС ще се влее в новия проект "Демократична България", в който влязоха досегашните й партньори ДСБ, "Зелените", както и "Да, България", посочи, че на 12 май партията ще вземео кончателно решение.