Сепаратистът Ким Тора бе избран днес за премиер на испанската автономна област Каталуня.

Това стана пет месеца след парламентарните изори там и само седмица преди изтичането на крайния срок. В противен случай щяха да бъдат свикани нови регионални избори.

Ким Тора бе предложен лично от бившия премиер Карлес Пучдемон, който няма право да се кандидатира, тъй като е извън Испания. При първото гласуване в събота новият кандидат не събра абсолютно мнозинство. Днес обаче той получи необходимото обикновено мнозинство. Това стана, след като четиримата депутати от Кандидатурата на народното единство (КНЕ) решиха да се въздържат, вместо да гласуват против него. Тора бе избран само с един глас повече - 66 "за" срещу 65 "против".

Няколко дапутати, арестувани по обвинения в бунт срещу държавата, бяха делегирали на своите колеги правото да гласуват от тяхно име.

Още преди гласуването испанският премиер Мариано Рахой заяви, че ще прояви разбиране към Ким Тора, когато той встъпи в длъжност утре. Но допълни, че ще го накара да спазва конституцията. (Тя не допуска отцепването на каквато и да било територия от Испания – б.р.)

Тора обаче е заклет привърженик на независимостта.

Същевременно според закона член 155, отнемащ временно автономията на Каталуня, трябва автоматично да прекрати действието си след встъпването в длъжност на новото правителство. Той бе задействан на 27 октомври 2017 г., веднага, след като регионалният парламент в Барселона обяви едностранно независимост на Каталуня.

Всичко това става в навечерието на очакваното пристигане на испанския премиер Мариано Рахой в България. Той идва само за вечерята на европейските лидери на 16 май. Но няма да участва в срещата на върха "ЕС-Западни Балкани" на 17 май. Причината е, че Испания не признава Косово. И затова Рахой не желае да бъде на една маса с косовския президент Хашим Тачи.

Премиерът, който е и лидер на управляващата Народна партия (НП), утре ще се срещне и ще обсъди ситуацията в Каталуня с Педро Санчес - лидера на опозиционната Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). Това ще стане веднага след встъпването в длъжност на новото правителство на Каталуня.

В речта си пред парламента в Барселона днес Ким Тора каза, че Пучдемон всъщност е легитимният лидер на Каталуня и че той е само временно на поста. И заяви, че ще му предаде властта чрез Съвета на републиката, който още не съществува, но се предвижда да бъде създаден от сепаратистите. Това ще бъде нещо като паралелен каталунски парламент, ако централната власт в Мадрид се опита да попречи на реализирането на решенията на редовния парламент в Барселона.

Експремиерът Пучдемон следеше дебатите на живо от Берлин. Снимка Туитър

Както и в събота, така и днес Тора изтъкна, че стремежът му е създаване на отделна държава с републиканска форма на управление.

Сред обещанията му бе минималната заплата да стане 1100 евро. Тора се зарече също да създаде специален орган, който да се бори срещу корупцията и измамите.

Кандидатът говори предимно на каталунски език, като понякога преминаваше на испански.

Скандални туитове и обвинения в ксенофобия

От трибуната Тора се извини за скандалните си туитове, които противниците му извадиха, след като експремиерът Карлес Пучдемон предложи неговата кандидатура. И обеща, че "това повече няма да се случва".

Ето някои от "бисерите" на Тора в туитър, които сериозно тревожат привържениците на единна Испания:

• "Испанците само знаят да грабят"

• "Срам" е дума, която испанците още преди години премахнаха от речника си."

• "Шегата настрана, господа, ако продължаваме тук няколко години, рискуваме да полудеем като самите испанци."

• "Фашизмът на испанците, живеещи в Каталуня, е безкрайно патетичен и отблъскващ."

• "Испанците в Каталуня са като енергията - не изчезват, а се трансформират."

• "Очевидно живеем под испанска окупация от 1714 г."

• "Каталунците гласуват, а испанците идват да ги следят. Вън оттук веднъж завинаги. Оставете ни да живеем спокойно."

Тези послания бяха повод Тора да бъде обвинен от трибуната в ксенофобия. Направи го Инес Аримадас, която оглавява партия "Сиутаданс" - каталунския филиал на "Сиудаданос" ("Граждани"). Именно "Сиутаданс" взе най-много гласове на изборите в Каталуня през декември 2017 г., но трите сепаратистки партии, взети заедно, запазиха абсолютното си мносинство.

Аримадас заяви също, че нито едно от обещанията на Тора няма да бъде изпълнено. И на няколко пъти открито се подигра с тях. Тя се мотивира, че за това се изисква консенсус.

"Не може да се обещава невъзможното", каза Аримадас.

Най-радикален бе Албер Ривера - лидерът на партия "Сиудаданос", която в повечето допитвания е вече първа политическа сила в Испания. Макар и каталунец по народност, той настоя Мариано Рахой да седне отново на една маса със "Сиудаданос" и да обсъдят заедно продължаването на действието на член 155.

Самият Карлес Пучдемон следеше дебатите на живо от Берлин. Той очаква решението на Германия да го екстрадира в Испания заради обвинения в присвояване на държавни средства.