Седан на Tesla, включен на "Автопилот", е блъснал паркирана кола на полицията в Лагуна Бийч, САЩ, съобщи TechCrunch.

Пострадали няма, но полицейският началник Джим Кота обяви пред Лос Анджелис Таймс, че тяхната патрулка е "тотализирана". Преди година е имало друг инцидент на същото място, в който Tesla се е сблъскала с камион.

"Защо тези коли продължават да правят това?", питай той местното издание. "Имаме късмет, че няма пострадали хора."

"Автопилотът" на Tesla е комплект от съвременни умни системи, като предупреждение за сблъсък, автоматична спешна спирачка и други, но те не са предвидени да поемат контрол над возилото - не става дума за самоуправляваемост. Това изтъква и говорителят на компанията на Мъск:

"Когато се използва "Автопилот", на шофьорите постоянно им се напомня за това да държат ръцете на волана и да поддържат контрол над колата през цялото време. Tesla винаги открито е заявявала, че "Автопилот" не гарантира сигурност на колата от всички инциденти, и преди един шофьор да ползва функцията, той трябва да потвърди, че разбира, че "Автопилот е създаден за ползване на магистрали, които имат ясно разделение и ясна маркировка."

Този месец имаше катастрофа на Tesla с "Автопилот" в Юта, фатален инцидент в Калифорния преди два месеца и във Флорида през 2016 г. Според критиците на компанията функцията трябва да се изключи, докато компанията успее да я направи по-безопасна, тъй като дава фалшиво усещане за сигурност на шофьорите.