Не съм съгласен, че сме победили Макрон, успехът се гарантира с диалог. Така премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент, при което са удовлетворени исканията на българската страна по пакет "Мобилност", известен още като "пакета Макрон". 

"Не съм съгласен, че сме победили президента Макрон. Когато бяха в София, до два и половина през нощта с президента Макрон и с канцлера Меркел сме обсъждали тази тема - кое ни притеснява и какви загуби ще понесем", каза Борисов, който даде пресконференция още на летището при завръщането си от Тирана, за да отчете гласуването в транспортната комисия на ЕП.

"В нашето голямо европейско семейство не стават нещата с чукане по масата и с изхвърляне какво ще стане и какво няма да стане, начинът, по който се гарантира успех, това е диалогът, убеждението, работата", продължи той, цитиран от БТА. 

Според него всички европейски депутати са положили максимални усилия да привлекат хора, които да подкрепят българската позиция в комисията.

"Не мога да пропусна и Жан-Клод Юнкер, и еврокомисаря по транспорт, които, когато ги поканихме, на мига дойдоха в София, срещнаха се с превозвачите", продължи с благодарностите премиерът. 

"Ако някой си мисли, че може да пребори Франция, Германия, Австрия, Холандия заедно, значи е наивник на средна възраст", коментира още той.

При завръщането си от посещението в Тирана, Албания, Борисов беше посрещнат на Летище "София" от министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на превозвачите, които благодариха "за ясната и твърда позиция на българското правителството в защита на техните интереси и изразиха надежда за положително гласуване и в пленарната зала на ЕП". 

"За момента на ниво транспортна комисия преди да влезе в пленарна зала имаме абсолютно пълен успех в предложенията, които сме подали", похвали се и Московски. Той посочи, че няма да е задължително на три седмици водачите да се прибират вкъщи, а това ще бъде тяхна възможност - при тяхно искане, работодателят ще трябва да им го осигури. 

Изцяло отпада ангажиментът за заплащане на командировъчни, каквито са в съответните държави в Европа в сектор "Транспорт", обясни още той. Отпада и тоталната забрана за спане в кабината на камиона, но превозното средство трябва да е паркирано на място с видеонаблюдение. Могат да бъдат изполвани паркоместа на бензиностации, което устройва напълно превозвачите, посочи транспортният министър. 

За каботажа нашето предложение беше за три дни гратисен период, там е постигнато съгласие за 48 часа, т.е. за два дни, но това устройва изцяло нашите превозвачи, добави той. 

Според Московски гласуването на пакета "Мобилност" в пленарната зала на ЕП няма да стане дори по време на австрийското председателство на Съвета на ЕС.