Вилдан Байрямова разговаря с български изселници в Турция за предсрочните избори в южната съседка на България. Ето какво ѝ разказаха те: 

"Властите държат 95% от медиите, изборната комисия е под техен контрол, съдебната система и всичко. Този вот ще бъде една голяма, тотална и груба фалшификация. И това ще продължи така, докато Ердоган е удобен на големите държави, които го подкрепят", категоричен е Неждет Алтан, корабен брокер в Истанбул. Той е един от онези етнически турци от България, установили се край Босфора с голямата бежанска вълна от 1989 или заминали по-късно при родителите си. Според него, всички са наясно със ситуацията в Турция: демокрацията там не е нищо повече от едно име, режимът е тоталитарен, а военното положение продължава над година и половина, но никой по света не реагира.

Няма светлина в тунела

"Надежда никаква! Лично аз не виждам светлина в тунела. Утопия е да се говори за демократични промени, няма никакви предпоставки за това", смята 45-годишният Алтан. Като причина за предсрочния вот той посочва тежкия застой в икономиката – курсът на долара скоро ще достигне 5 турски лири, а целта е час по-скоро да се премине към еднолична власт и тя да стане официална, така Ердоган ще има 100% контрол над всичко, посочва той. 

"Ердоган губи позиции и затова бърза с изборите", казва Метин Гюлер и също прогнозира манипулация на вота. Той и приятелят му Сезгин Сезер са на едно мнение: кражбата на гласове е вече узаконена с поправките в изборния закон, а и референдумът от 2017 доказва това с гигантските фалшификации на вота. Гюлер и Сезер гласуват за Републиканската народна партия, както по-голямата част от българските изселници в Турция, въпреки че според тях тя не е достатъчно твърда опозиция. "Излишно е да очакваме съществени промени към добро, не е важно как гласуваме, а кой брои бюлетините. Диктаторите идват на власт с избори, но не си отиват след тях. Явно народите не са в състояние сами да наложат демокрацията, налагат я "големите братя"", единодушни са двамата.

Според тях няма смисъл от планове и надежди, турските избори не могат да донесат промяна и отдавна са изгубили  същността си на процес, в който имаш правото да избираш. "Ясно е, че на този вот има само един кандидат и той ще спечели. Може би бойкотът е по-разумен в случая. Ние страдаме от болезнената си мечта за различен изход от гласуването, това е болест", коментира Сезгин Сезер.

Победителят е... Ердоган!

Ердинч Имамоглу е директор в проектния отдел на голямата Истанбулска община, представител на българската НПСД (основана от Касим Дал) за Турция и твърд привърженик на президента Реджеп Ердоган. Според него, победител на тези предсрочни избори ще бъде "Коалицията за републиката", съставена от партията на Ердоган и Партията на националистическото действие. Що се отнася до страховете и надеждите на изселниците от България, Имамоглу казва, че е трудно да се говори по тази тема, "защото все още голяма част от тях са контролирани от разни кухи неправителствени организации, зад които стоят под една или друга форма интересите на бившата Държавна сигурност".

Ердинч Имамоглу си пожелава две неща - толерантността в България да победи и етническите турци да участват пълноценно в политическия живот, а в Турция да не се повтарят никога повече опитът за преврат и терористичните атаки на организации като кюрдската ПКК или т.нар. "Ислямска държава". "Истината е, че както в България, така и тук сме доста аполитични, вероятно поради факта, че повечето от нас са преживели ада на тоталитарната родина, където ние бяхме просто работна ръка и нищо повече. Има сериозна разлика между етническите турци от двете страни на границата - в България ни броят само като гласове, а в Турция ни чуват и зачитат", коментира Имамоглу.

Запитан защо се наложи предсрочният вот, той посочва като причина "изкуствената, асиметрична, икономическа и политическа изолация на страната след опита за преврат от страна на  двулични западни "партньори" и "съюзници". Той вижда и друг мотив: в желанието на властите да стабилизират положението на турската лира, "за което е необходимо стабилно и предвидимо управление".

"Защо Европа и САЩ не критикуват извънредното положение във Франция, наложено след терористичните атаки в тази страна? Та то е в пъти по-строго от това в Турция!", казва изселникът, недоволен и от липсата на честно партньорско отношение към Анкара по повод сирийските бежанци в страната. "Ние нямаме нужда световният полицай да ни вкарва в правия път, защото сами го чертаем. Нито пък имаме нужда от назидание и арогантни коментари относно турската политика, по-добре е всеки да се вгледа в собствените си проблеми", категоричен е държавният служител Имамоглу.

Същата убеденост в безусловната победа на Ердоган и партията му споделя и друг български изселник - Мехмед Мерт, който напоследък живее в Германия и неотдавна бе избран за лидер на Съюза на европейските турци демократи. Той е завършил Техническия университет в Мюнхен и отдавна не говори само за турците в България и Турция. "С конституционните промени в Турция правомощията на президента не са се увеличили, промени се системата за съставяне на правителството, подобно на президентските модели на САЩ и Франция. От това никой не следва да се страхува или тревожи", казва Мерт.

Сред българските изселници в Турция има и такива, които са се устремили към политиката. Например проф. д-р Юксел Йозкан. Той е бил 18-годишен, когато потегля от Кърджали с родителите си към Бурса. Днес е председател на най-влиятелната изселническа организация в Турция "Балгьоч" и сe кандидатира за депутат от основната опозиция - Републиканската народна партия. Предизборно той напуска поста си на директор на една от най-големите болници в страната.

"Тук е истински фашизъм"

През лятото много от българските изселници в Турция се връщат в България. Поне за малко. Причината: подновяването на личните им документи. И тази година потокът пред паспортните служби в някои райони на България не стихва. Изселници се тълпят да получат новите си български документи за самоличност - защото те означават свобода.

И 45-годишният корабен брокер Неждет Алтан редовно подновява документите си. Неговите планове: да изтърпи още 3 години до пенсионирането си и да се завърне окончателно в България със семейството си. "Тези избори ще ни гарантират доживотен диктатор. Политическият ислям е в настъпление и Ердоган ползва религията като инструмент за собственото си утвърждаване в едноличната власт. Натискът и преследванията са безпрецедентни. Вместо свобода на словото има жесток контрол", казва Алтан и добавя: "В Турция е истински фашизъм." 

Материалът е публикуван в "Дойче веле"