Парното и топлата вода ще поскъпнат със 7% от 1 юли заради увеличаването на цената на природния газ. Това стана ясно на открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) днес.

Регулаторът намали исканото от страна на "Булгаргаз" увеличение от 18% на 10,81%. Мотивът на КЕВР за снижението е надвзети приходи от предишните цени. Има още около 13 млн. лева получени в повече от "Булгаргаз" миналата година, които досега не са отразявани в цената чрез намаляването й.

Надвзетите приходи, заради които КЕВР не одобри искането на "Булгаргаз" за новите цени на газа от 1 юли, са само на хартия, заяви директорът на газовото дружество Николай Павлов по време на обсъждането. Надвзетите приходи се формират от заявени от клиенти количества, които не са ползвани. 

Повишаването на цената на природния газ ще се отрази на цените на топлинната и електрическата енергия, обясни председателят на КЕВР Иван Иванов:

"Това е минималното повишение, което ние определяме въз основа на твърде високите цени на суровия петрол и на петролните деривати на международния пазар (формулата за цената на синьото гориво е обвързана с цените на петрола на световните пазари - бел.р.) . Цени, върху които нито "Булгаргаз", нито правителството на България, могат да влияят. Финалното решение, което ще вземем и на 29 юни, е да бъде предложената цена или много близка до нея. Естествено всяко повишение на природния газ по необходимост води до промяна на цената на топлинната енергия и в значително по-малка степен цената на електрическата енергия. В момента работят експертите и затова аз не мога да дам отговор по отношение на повишението на цената на топлинната енергия, както и на електрическата енергия".

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов посочи, че решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната. От дружеството смятат, че има опасност да не са в състояние да изпълняват лицензионните си задължения. 

На закрито заседание в петък, 29 юни,  КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ. На 1 юли (неделя), Комисията за енергийно и водно регулиране ще обяви окончателно какви ще бъдат цените на електрическата и топлинната енергия.