Днешното извънредно заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), свикано от правосъдния министър Христо Иванов, на практика се оказа безсмислено. От едва 14 извикани "по джапанки" магистрати (от общо 24) трябваше 13 да гласуват, за да мине каквото и да е от решенията. Единственият ефект бе, че Андрей Янкулов очаквано бе освободен от длъжността прокурор в Софийска районна прокуратура, за да стане зам.-министър на вътрешните работи в служебното правителство.

Както се очакваше, от дневния ред бе оттеглена точката за освобождаване на Красимира Медарова като съдия в Софийския апелативен съд, защото тя се отказа от поста министър на изборите ден по-рано.

Рехавият състав не успя да приеме две очаквани с интерес от медиите решения, залегнали в дневния ред - възстановяването на работа на Стойчо Ненков като прокурор в Апелативна прокуратура - София и на Татяна Шарланджиева като следовател в НСлС.

Срещу Ненков, който отказа да обжалва  присъдите по скандалното и наблюдавано от ЕК дело САПАРД, бе образувано производство още в края на 2012 г., но по-късно той  подаде молба да го възстановят на работа. При това положение бе предложено да бъде оттеглена и точката за възстановяване на следователката Татяна Шарланджиева.

Тя пък се прочу, когато бе обвинена, после обвинението оттеглено, а през 2013 г. - подновено, около аферата Вальо Топлото и шефа на фирма "Фронтиер" Красимир Георгиев. В аферата, след която тогавашният вицепремиер Румен Овчаров подаде оставка, Шарланджиева трябваше да отговаря, че от 2 август до 11 октомври 2006 г. не е изпълнила своевременно наказателно преследване, за да избави Красимир Георгиев от наказание за "пране на пари".

Делото се водеше срещу нея и Корнелия Нинова - тогава зам.министър на икономиката. Впоследствие и двете проверки бяха прекратени. 

---------

* Без промяна - от френски ез. Изразът е популярен най-вече от ежедневните сводки за нивото на р. Дунав по БНР.