Протестите на животновъдите заради ситуацията с чума и евтаназия на стада в Странджа приключи. Причината - исканията им са удоволетворени, след като днес за малко не се стигна до сблъсъци между тях и полицията пред сградата на Министерския съвет.

Всичко, което искахме, всички наши искания бяха удовлетворени. Получихме оставките, които искахме, съобщи Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация на протеста пред Министерски съвет, цитиран от бТВ.

"Нашето искане беше 20 лева де минимис, това, което получаваме е 15 лева. Всички компенсации за Наредба 3 ще бъдат изплатени в бюджета за 2019 г. Средствата, предвидени за 2018 г. ще бъдат изплатени в срок. Нашите протести приключват в момента, в който са ни удовлетворени исканията", каза още Караколев.

Освен това протестиращите получиха и четири уволнения от Министерството на земеделието. С решение на премиера Бойко Борисов за зам.-министъра Цветан Димитров и поръчение към министър Румен Порожанов да уволни трима експерти. Недоволните оттеглили искането за оставка и на самия министър Порожанов.

"Исканията за оставки ще бъдат удовлетворени – това е подписано в споразумението. По отношение на искането за „де минимис“, което към момента е 7 лв., получих уверение от премиера, че наесен ще получим допълнителни средства, така че на този етап с наши разчети, които имаме по бюджета на нашето министерство, ще можем да го увеличим на 15 лв., но не и на 20 лв., тъй като става голямо за възможност за изплащане", заяви и земеделският министър Румен Порожанов, цитиран от "Фокус".

По думите му предстои правенето на анализ от гледна точка на производителите и на негова база може да има корекции в бюджета за следващата година.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи, че от утре евтанацията на животни в районите, където е установена зараза продължава. И продължава със стадото на баба Дора.

"Утре започваме да действаме по плана на БАБХ – каквото те кажат. И започваме със стадото на Баба Дора. Тя знае, предупредени са – където се появи нещо, отиваме, унищожаваме, дезинфекцираме, да не се притесняват – компетентни са хората, това правим от утре сутринта...”, обяви Радев, цитиран от бТВ.

Директорът на агенцията по храните Дамян Илиев беше категоричен: „Ние ги обичаме и искаме да ги спасим. Но дали санкциите да са в едно село е по-различно от това санкциите да са в страната?”

Заради заплахата и от африканска чума по свинете ще се построи специална ограда между Силистра и Дуранкулак. Според експертите само така ще се попречи на дивите прасета да пренесат болестта от Румъния на българска територия.