"Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението на Общинския съвет-Царево във връзка с казуса „Силистар“.

Така започва съобщение от Министерския съвет, изпратено днес. Това се случва седмица, след като общинският съвет в Царево прие решение по предложение на кмета Георги Лапчев (и той, и съветниците, гласували "за" са от ГЕРБ - б.р.), с което се позволява застрояване на терен до плаж Силистар с вилно селище.

Тогава Борисов - но в качеството му на лидер на ГЕРБ, "разпореди" на избрания кмет Лапчев да не изпълнява решението, прието от местния парламент, до "пълното убеждаване на обществеността", че въпросното решение е правилно. По закон обаче кметът няма право да не изпълнява решения, взети от общинския съвет.

Формулировката от пресцентъра на ГЕРБ за посланието на Борисов към Лапчев бе "да задържи и да не изпълнява" решението на местните общински съветници за изработване на план за застрояване в местността Силистар. 

Така се стигна до днешното действие на Борисов - да разпореди на областния управител да прецени възмогността да атакува решението за застрояване на Силистар по съдебен ред. Това е редът и по закон. 

"Областният управител ще упражни своите правомощия за контрол по законосъобразност на решението след постъпване на протокола от заседанието в Областна администрация. Ще бъде преценена възможността за връщане или оспорване пред съда на решението. Разглежда се и алтернативата да бъде сигнализирана Окръжната прокуратура", съобщиха от правителствената информационна служба.

С въпросното решение на съветниците в Царево, предложено от Лапчев, се дава одобрение за изработване на план за застрояване на частен терен от 22 169 кв. м, намиращ се в защитената местност Силистар - в непосредствена близост до едноименния плаж. Местността попада и в границите на Натура 2000.