От 24 септември бензинът във Венецуела ще се продава по пазарни цени във всички региони на страната, съобщи президентът Николас Мадуро.

"Бензинът ще се купува на венецуелските бензиностанции по международни цени за ужас на мафията. По този начин грабежът на бензина ни от колумбийската мафия ще бъде спрян", заяви държавният глава по националната телевизия.

Той подчерта също, че идната седмица ще обясни как ще работи системата за държавно субсидиране на горивата за граждани, които имат венецуелски документ за самоличност.

Още в средата на август президентът съобщи, че страната ще премине към пазарно образуване на цените на бензина, като същевременно ще са в сила държавни субсидии. От началото на септември новата система бе въведена в пограничните общини.

Венецуелският президент заяви също така, че от 1 октомври националната криптовалута петро ще започне да се използва като платежно средство в международната търговия.

През последните години Венецуела преживява остра социално-икономическа криза, съпътствана от хиперинфлация, девалвация на националната валута, дефицит на стоки от първа необходимост и лекарства.

През август годишната инфлация е превишила 200 000 процента, а Международният валутен фонд прогнозира до края на годината да достигне 1 милион процента. Каракас от няколко години не публикува официални данни за повишението на цените, припомнят агенциите.

Тежката ситуация принуждава много венецуелци да напускат родината си. Според най-новите данни на ООН близо 2.3 милиона граждани на латиноамериканската държава са се изселили в чужбина - най-вече в Колумбия, Еквадор, Перу и Бразилия.

На 20 август правителството обяви деноминация, "изтривайки" от купюрите пет нули и обвързвайки новата валута - суверенен боливар - към венецуелската криптовалута петро. Стойността на петрото е приравнена на цената на барел венецуелски петрол и е около 60 долара.

Преди началото на реформата Мадуро заяви, че от 1 септември многократно ще увеличи минималната заплата в страната до 1800 суверенни боливара или 0.5 петро. Бизнесът прие скептично повишението, тъй като изпълнението му може да срине производството.

Венецуела е член на Организацията на страните-производителки на петрол (ОПЕК), а със своите запаси от близо 300 милиарда барела се нарежда на първите места в света.