За първи път в прочутия Център за модерно изкуство „Жорж Помпиду“ в Париж ще бъде организирана голяма българска изложба. Това е станало ясно по време на срещи на министъра на културата Боил Банов и Бернал Блистен и Жан-Люк Мартинез – директори на двете водещи културни институции във Франция, „Жорж Помпиду“ и Лувъра.

По време на разговорите Блистен е предложил съвместно с творби на видни творци от България на предстоящата изложба да се представи и историческият аспект на монументалното изкуство у нас, разбираме от прессъобщение на Министерството на културата. Директорът на „Жорж Помпиду“ е посочил, че е бил „силно впечатлен“ от видяното в Националната галерия и НДК по време на посещението му в България.

От своя страна Боил Банов посочил, че очаква засилване на диалога между Националната галерия и център „Помпиду“, като той да не се изчерпва само със срещи между дейци на изкуствата и културата, но да се правят и обучения на специалисти.

„Смисълът не е просто да съберем интересни работи, които да предоставим на „Помпиду“, смисълът е в крайна сметка да установим трайни дългосрочни контакти, да разменяме идеи, да разменяме визии за света, за изкуството, да работим и да се обогатяваме взаимно“, заявил културният министър.

Центърът за модерно и съвременно изкуство „Жорж Помпиду“ е създаден през 1977 г. и България за първи път ще се представи със своя голяма изложба. Все още не е ясно кои ще са участниците в нея, нито кой ще осъществи подбора, но вероятно, заради конфликт на интереси, в експозицията няма да попадне бившият културен министър Вежди Рашидов.

Междувременно на срещите в Париж е станало ясно, че Центърът за модерно изкуство планира и голяма ретроспективна изложба на Кристо. Тя обаче ще е по друго време и няма да се засече със сборната експозиция на български автори.

Продължаване на контактите с Лувъра

На срещата с директора на Лувъра Жан-Люк Мартинез Боил Банов е обсъдил третия етап от сътрудничеството между парижкия музей и българската страна – перспективата за организиране на изложба, която да представи културни ценности от България от периода XVI-XVIII в.

„Не съм голям специалист по средновековна история на Източна Европа, но съм изключително доволен, че вашето Преславско съкровище е при нас и се радва на голямо внимание от страна на нашите публики”, споделил Мартинез.

Той изразил и готовност да подкрепи развитието на археологията на остров Св. Кирик и Юлита край Созопол, както и проекта за откриване на огромен музеен комплекс на археологията и подводната археология.

"Площад Славейков"