Катарската авиокомпания Qatar Airways ще стане собственик на 25% от московския аеропорт Внуково, съобщи изпълнителният й директор Акбар ал Бакр.

"Сега се намираме на етапа на оценка на активите, след което ще бъде подписан договор. Очаква се това да стане в близките няколко седмици", казва Ал Бакр, цитиран от РИА Новости.

По думите му катарската авиокомпания е много заинтересувана от сделката.

Превозвачът обяви намерението си да придобие дял в летище Внуково през март тази година. Месец по-късно Qatar Airways и руската компания подписаха меморандум за намерения - по време на визитата на емира на Катар Тамим бин Хамад ал Тани в Москва.

Кой кой е в сделката

Международното летище Внуково е третото по големина в Москва и Русия и през 2017 г. е приело 18.14 милиона пътници. Държавата има блокираща квота във Внуково, представлявана от Росимущество (Федералната агенция за управление на имоти, б.р.), а контролният пакет е собственост на частните инвеститори Николай Скоч и председателя на борда на директорите на Внуково Виталий Ванцев (съответно 82% и 18%).

От 2016 г. държавният инвестиционен фонд на Катар държи 25% от "Въздушния портал на Северната столица" - концесионер на летище "Пулково", четвъртото по пътникопоток в Русия.

Според указа на президента Владимир Путин, при консолидацията на активи на аеропорта, най-малко 25% плюс 1 акция трябва да останат държавна собственост.

През фискалната 2017 г. Qatar Airways е превозила 32 милиона души. Компанията инвестира бурно в чуждестранни активи - притежава над 10% от най-голямата американска авиокомпания LATAM, над 20% от IAG (собственик на превозвачите British Airways, Aer Lingus, Iberia и Vueling).

Компанията, която е собственост на катарското правителство, обмисля да закупи 10% от най-голямата авиокомпания в света - American Airlines. Qatar Airways все още не е купувала летища, но изпълнителният й директор Акбар ал Бакр също така оглавява международното летище Хамад (собственост на правителството на емирството), където е седалището на Qatar Airways.

Купуването на 25% от Внуково ще бъде най-голямата чуждестранна инвестиция в летищната индустрия. Сингапурската Changi притежава 30% от холдинга "Базел Аеро" (обединяващ летищата Краснодар, Сочи, Анапа и Геленджик) и 33% от летището във Владивосток.

На 5 юни 2017 г. квартетът, включващ Обединените арабски емирства, Бахрейн, Египет и воден от Саудитска Арабия, наложи санкции на Катар.