"Имаме проблеми, вчера сме си говорили четири часа, резултатът е липсата на „Атака“ в залата."

Така вицепремиерът Красимир Каракачанов отговори на въпрос за отношенията в рамките на "Обединени патриоти" и защо депутатите от "Атака" не бяха в пленарната зала днес, за да гласуват оставката на другия вицепремиер от "патриотите" Валери Симеонов и избора на негов наследник в лицето на Марияна Николова.

Каракачанов обаче препрати останалите въпроси лично към лидера на "Атака":

„Защо г-н Волен Сидеров не дойде в парламента днес, този въпрос към него“.

Вицепремиерът припомни, че всяка от партиите в коалицията има право да оттегли свой кадър от управлението и да предложи нов човек за мястото според коалиционното споразумение. А после обяви, че по време на многочасовите преговори в рамките на "Обединени патриоти" във вторник темата за неговата оставка не е била на дневен ред. 

"Темата за моята оставка, творчески или не, не е била поставяна", заяви Каракачанов.

Поводът за уточнението е, че преди дни Сидеров "творчески" - по собствените му думи, обяви, че може да се поиска оставката и Каракачанов след тази на Симеонов. Вицепремиерът заяви още, че въпреки че "има проблеми", засега позицията на ВМРО е да няма промени в ръководството на парламентарната група на патриотите, начело на която е Сидеров. 

Каква ще е ситуацията идната седмица, когато се очаква Валери Симеонов да се върне в Народното събрание като депутат, предстои да се разбере. А заради връщането му от парламента ще трябва да си тръгне избраничката от "Атака" Миглена Александрова. 

Темата "кой ще води евролистата" за изборите през мая догодина, която според неофициалната информация от коалицията, е част от причината за напрежението в патриотичните редици от месеци, също не била дискутирана във вторник. Причината е, че Сидеров искал той да е начело. Каракачанов нарече тази версия "интересна" и заяви:

„Не е задал въпроса така. Той зададе въпроса по следния начин на Валери Симеонов: „Ще бъдем ли заедно на евроизборите?", тъй като Симеонов каза, че след толкова много оплюване от негова страна, трябва да говори с партията си. Персонално не е обсъждано“, добави вицепремиерът.

Още преди месеци Симеонов намекна, че формацията му НФСБ може да не е част от "Обединени патриоти" за евровота догодина. Водеха се и неофициални разговори със СДС и представители на т.нар. традиционна, към момента извънпарламентарна десница.