Европейската комисия следи изпълнението на задълженията на гръцката Юробанк съгласно решението за държавните помощи от 2015 г.

Това заяви днес зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Той допълни, че на този етап мониторингът показва, че Юробанк изпълнява поетите задължения. Но Комисията продължава да извършва оценка на придобиването на Пиреос банк от страна на Пощенска банка.

Думите на Домбровскис бяха в отговор на въпрос, свързан с придобиването у нас в началото на месеца на Пиреос от страна на Пощенска банка, чийто собственик е именно Юробанк.

„Когато обсъждаме чисто частните сделки между две или повече банки, ролята на ЕК или националните компетентни органи и единия механизъм за съживяване на банки. Има, разбира се, аспекти на държавните помощи, които трябва да се вземат предвид. Това са сложни операции и трябва да им се направи оценка“, каза Домбровскис.

Той допълни, че работа на надзорниците е да следят какво се случва преди, по време или след някои сливания или придобивания на банки.

Въпросът към комисаря бе свързан със споразумението за спасителния пакет за Гърция. Той предвижда банките, които получават държавна помощ, да продадат активите си в чужбина. Според журналиста обаче банките препродават активи помежду си, вместо да ги продадат реално.

А сделката в България илюстрирала странна практика страни с много нисък рейтинг като Гърция, Унгария и други да притежават банки в чужбина. Те купуват у нас, защото не могат да вземат кредити. И става дума за милиарди евро, които престояват в краткосрочни ностро-сметки. Това са сметки на дадена банка, които се водят в баланса на нейната банка кореспондент в чужбина.

Пощенска банка придоби Банка Пиреос-България за75 милиона евро в началото на този месец.

Опасностите пред банковия сектор в ЕС намаляват

Същевременно Еврокомисията представи днес доклад, в който обобщава състоянието по въпроса с намаляването на опасностите в банковия сектор, както и с постигнатия напредък към свързана и устойчива финансова система в ЕС.

„През последните години финансовата стабилност значително се повиши, а опасностите пред банковия сектор в ЕС трайно намаляват. Усилията за постигане на финансова стабилност и свързаност трябва да продължат“, гласи съобщението на ЕК.

За напредъка по намаляване на необслужваните кредити Комисията отбелязва, че делът на тези задължения в европейския банков сектор е намалял допълнително с 1,2%, като днес е 3,4 на сто средно за ЕС. Валдис Домбровскис изтъкна, че усилията за преодоляване на наследените от финансовата криза проблеми в тази област следва да продължат, но въпреки това днешният резултат е силно обнадеждаващ.

Португалия, Кипър, Хърватия, Словения имат дори намаление с 3 процента на лошите кредити. Това означава, че банките са печеливши и могат да увеличат кредитите за домакинствата

Но има особено високи ставки от 45 на сто в Гърцияи и Кипър. Затова Еврокомисията иска напредък в законодателния пакет за намаляване на лошите кредити

„Важното е, че сме близо до споразумение за пакета за банковия риск от 2016 г. Това ще укрепи по-малките банки“, смята Домбровскис.