От 1 януари водата в 27 области ще поскъпне с 0,72 на сто в Пловдив до 22% във Видин, само в Кърджали има поевтиняване - от 2,42 лева на 2,39 лева/л.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание днес цените на ВиК дружествата за 2019 г. Това е второто поскъпване от т.нар. петилетен план за увеличаване на цената на водата, за да се осигурят инвестиции.

В София поскъпването е с 9,81%, или кубик вода с ДДС, отвеждане и пречистване ще струва 2,585 лева.

Очаква се най-висока да е цената във Варна, Враца, Добрич, Шумен, където един кубик ще струва над 3 лева. Поскъпване се очаква също в София и Бургас, единствено в Кърджали най-вероятно ще има поевтиняване на услугата с около 1,5%.

Увеличаването на цената на водата е несправедливо, каза омбудсманът Мая Манолова, която присъства на заседанието на КЕВР.

"Тук съм заради тревогата на гражданите от предстоящото увеличение на цените на водата и заради десетките жалби, свързани с цената и качеството на услугата, както и с отношенията на гражданите и ВиК дружествата. Наясно съм, че предложеното увеличение на цената на водата във ВиК дружествата е предварително заложено и фигурира в съответните нормативни документи, но това, че е заложено и предвидено, не означава, че е справедливо. Казвам го направо - това увеличение на цената на водата не е справедливо заради ниските доходи и заради социалната непоносимост", каза още Манолова.

Тя посочи, че с най-висок процент се увеличава цената на водата във ВиК във Видин, Бургас, София, Благоевград и Добрич.

"В същото време социалната поносимост на ВиК услугите в тези региони за 2019 г. намалява. Това показва, че доходите на домакинствата намаляват на фона на увеличението на цените на водата в съответните региони. Това реално утежнява още повече и без това влошаващото се състояние на българските домакинства предвид ръста на основни стоки и други услуги. Липсва и подобрение на качеството на услугата – на качеството на водата и на показателите, отнасящи се до загуби на вода", заяви Манолова и посочи, че липсват и реално извършени инвестиции.

На 28 декември на открито заседание КЕВР ще вземе окончателно решение за цените на водата.