България е на седмо място от 28-те страни в ЕС по ползи от Европейския фонд за стратегически инвестиции, показват данни публикувани от Европейската комисия.

Сред видните критици на фонда у нас е президентът Румен Радев. При участие в среща на върха на ЕС в Брюксел през март 2017 г. той заяви, че България е направила "компромис", като е подкрепила създаването на фонда, известен още като "плана Юнкер" по името на инициатора му - председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Той облагодетелства силните икономики, той облагодетелства бизнеса в развитите държави, но ние пак сме го подкрепили", каза тогава Радев.

Статистиката от края на ноември 2018 г. показва, че планът "Юнкер" е помогнал главно на малки и средни държави, или на страни преживели тежки икономически кризи: Гърция, Естония, Португалия, Испания, Литва, Латвия, които се подреждат по ползи от него преди България.

Силни икономики като Германия, Франция и Холандия са съответно на 25-то, 11-то и 22-ро място.

Класацията е направена по съотношението на инвестициите към брутния вътрешен продукт.

За времето от началото на плана през 2015 година до днес България е получила €419 млн. като преки инвестиции от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), които се очаква да мобилизират допълнителни частни капиталовложения в същите проекти €1,8 млрд., показват данните на Комисията.

За цяла Европа планът "Юнкер" досега е мобилизирал инвестиции за над €371 млрд. или 0,6% от БВП на ЕС. До 2020 г. те трябва да стигнат €500 млрд. или 1,3% от БВП на ЕС.