Повече обучения на държавни чиновници, изготвяне на антикорупционни планове с дейното участие на неправителствения сектор и провеждане на повече кампании за нетърпимост срещу корупцията и за сигнализиране на гражданите. 

Това са част от мерките, които са обсъдили на заседание Националният съвет по антикорупционни политики (НСАП). Органът се председателства от вицепремиера Екатерина Захариева, а в процеса на взимане на решения участва и правосъдният министър Цецка Цачева. 

„В мотивите към законопроектите на Министерския съвет и в докладите на министрите да се включва раздел с мерки за противодействие на корупцията, когато такива се съдържат в предложения акт, както и да се посочва дали предлаганите документи няма да създадат корупционен риск“, са решили още в НСАП. 

Правосъдният министър Цецка Цачева информирала за проект на директива, която щя да въвежда тристепенна система за подаване на сигнали за нарушения.  

„Предвижда се  в нея да има предпазен механизъм за хората, подаващи сигналите - забрана за уволнение, понижение, негативна атестация“, уточняват от пресслужбата на Министерски съвет.  

Според приетия очет на Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията (2015-2020) ще се засилва капацитета на инспекторите в министерствата, ще се работи за нова наказателна политика, ще се подобрява механизмът за подаване на сигнали на граждани срещу действия на администрацията.

„В отчета са посочени и предприетите и изпълнени от правителството мерки за облекчаване на гражданите и бизнеса и за ограничаване на намесата на човешкия фактор при предоставянето на административни услуги и осъществяване на контролни функции Към юни 2018 г. са изпълнени 516 мерки, 200 мерки са в процес на изпълнение“, посочват още от кабинета.