Три протеста, два от които бяха организирани от български превозвачи, съпроводиха дебатите по пакета „Мобилност“ в Европарламента днес. Наши превозвачи и шофьори демонстрираха в Страсбург и София. В Брюксел пък имаше шествие на Федерацията на европейските превозвачи (ФЕП).

В Страсбург имаше протест пред Европарламента, въпреки че депутатите отложиха гласуването на спорния пакет. Демонстрацията бе мирна.

Там се стекоха над 800 души от няколко европейски държави, представители на транспортния сектор, предаде БТА.

От българска страна с протестиращите пътуваха и депутатите от БСП Манол Генов и Димитър Данчев. Пред събралите се превозвачи излезе и говори Сергей Станишев, лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

„В нито един момент не сме се отказали да защитим българския национален интерес. Да, трябва да има добри условия за работа на шофьорите, добри условия за труд и за почивка и достойно заплащане. Но тези благородни намерения не може да се използват, за да се откъсне целият бранш от достъп до пазара, да се убие българската конкурентноспособност“, заяви бившият премиер на страната ни.

Той увери, че българските евродепутати заедно със свои колеги от Румъния и други страни от ЕС действат над партийните различия в името на общите интереси и справедливостта.

Този пакет според Станишев „не е добро европейско законодателство“. Той „разделя Европа и създава основания хората да са недоволни от ЕС, защото не виждат справедливост“.

„Това се употребява от крайни сили, които искат да разрушат Европа. Не бива да го допускаме. Затова ще се противопоставим на този пакет, ще се борим докрай“, увери социалист номер 1 на Европа.

В София протестиращите се събраха пред храм-паметника „Александър Невски“, предаде Нова тв. Оттам те стигнаха пеша до представителството на Еврокомисията, намиращо се съвсем наблизо, на ул. „Московска“. Хората развяха лозунгите „Западът - убива, Изтокът - умира“ и „Планът „Макрон“ - началото на края на ЕС“.

„Ще продължаваме протестите срещу пакет „Мобилност“, докато нещата не станат нормални. Това, че той е върнат в транспортна комисия, нищо не означава. И то поради простата причина, че те имат достатъчно политически хватки за два дни да го оправят и следващата сесия да го приемат и после да кажат, че е прието, след това още веднъж одобрено от европейските политици и набързо да го приемат”, заяви зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) Красимир Лалов.

Протестиращите обявиха за предатели българските евродепутати, които не успяха да участват в гласуването. Светослав Малинов се оправда със закъснение на самолета, а Неджми Али - със семейни причини, които го принудили да остане в София. А Николай Бареков изобщо нямал намерение да гласува.

Румънски превозвачи протестират в Брюксел с искане за по-високи заплати. Снимк АП/БТА

Същевременно в Брюксел Федерацията на европейските превозвачи (ФЕП) поиска промяна на правилата за тяхната работа. Няколко хиляди шофьори се събраха на площад „Шуман“ пред Еврокомисията и блокираха един от основните пътища за брюкселското летище „Завентем“. Те настояха всички техни колеги да работят при равни условия на труд и почивка.

Особено активни бяха румънски шофьори, съобщи АП. Те развяваха шалчета, на които бе изписано името на стратната им, и скандираха с настояване за по-високи заплати и по-добри условия за труд.

Освен от Белгия в шествието се включиха граждани на други страни - Франция, Германия, Италия, Хърватия и Румъния. Същите хора протестираха вчера в Страсбург с искане да бъде приет пакетът „Мобилност 1“.