Бенямин Нетаняху е напът да получи рекорден пети премиерски мандат, съобщават израелски медии, цитирани от световните агенции.

При 97 процента преброени гласове от изборите, произведени вчера, дясната партия "Ликуд" на Нетаняху получава засега 35 места в Кнесета. Резултатите показват, че центристкият блок "Синьо и бяло" на съперника му, бившия началник на генералния щаб на въоръжените сили Бени Ганц също взема засега 35 места.

Но изчисленията сочат, че заедно с десните партии, с които вероятно ще сформира управляваща коалиция, Нетаняху ще разполага с мнозинство от около 65 места в парламента от общо 120 места. Левоцентристкият блок е напът да спечели само 55 места, отбелязва ДПА, съобщава БТА.

Новият парламент ще положи клетва на 23 април, а новосформираното правителство би трябвало да се закълне в началото на юни.

И двамата политици претендират, че са победили. "Победихме! Израелското общество каза думата си", заяви в комюнике партия "Синьо и бяло".

Нетаняху също се похвали с "категорична" изборна победа за предвождания от неговата партия десен блок. 

Ганц е бивш началник на щаба на израелската армия, който е новобранец в политиката. Лидерът на центристката коалиция "Синьо и бяло" умело се представя като по-голям специалист от Нетаняху в сферата на националната сигурност - един от ключовите въпроси в предизборната кампания.

Центриският алианс, в който участват двама бивши военни началници и телевизионният водещ Яир Лапид, първоначално водеше на дясната партия на Нетаняху "Ликуд". Ситуацията обаче постепенно се промени до днес, когато се проведоха изборите.