Вашингтон не вижда никакви разлики между основните и неосновните елементи на комуникационните мрежи от пето поколение 5Джи (5G) и ще преразгледа споделянето на информация със съюзници, които използват оборудване на китайската корпорация Huawei (Хуавей) в изграждането им, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Позицията на САЩ е, че използването на оборудване на Хуавей или на която и да било друга ненадеждна компания в който и да е сегмент от телекомуникационната мрежа 5Джи представлява риск", заяви Робърт Стрейър, заместник държавен секретар по киберкомуникациите и информационната политика в Държавния департамент на САЩ. 

Ако други страни включат и позволят на ненадеждни компании да участват в изграждането на техните 5Джи мрежи, "ще се наложи да преразгледаме възможността да споделяме информация и да сме свързани с тях по начина, по който сме свързани днес", добави той.

Според източници на Ройтерс миналата седмица британският Съвет за национална сигурност е решил да забрани използването на оборудване на Хуавей във водещи елементи на 5Джи мрежите, но да позволи използването им в периферни части на мрежите при засилени ограничения.