Унгария и десетина страни от Централна и Източна Европа искат да се запази бюджетът на Общата селскостопанска политика (ОСП) и не биха желали тези европейски фондове да бъдат "използвани за нещо друго", освен за земеделие. Това каза министърът на земеделието на Унгария Ищван Над, цитиран от Франс прес.

"Разбира се, че имаме нужда от ресурси, за да защитаваме границите си (...), но защо с пари от ОСП", попита министърът на среща с френски журналисти в областта на земеделието в началото на седмицата в Будапеща.
"ОСП е най-справедливата политика, тъй като всеки евро цент допринася за това европейските граждани да имат достъп до здравословна и евтина храна", заяви Над.
"Това, което се очертава, е прегрупиране по този въпрос на страните от Вишеградската група (Унгария, Полша, Чехия и Словакия), на балканските страни и на балтийските страни, десетина страни", каза Ищван Над.

За днес е предвидена среща на министрите на земеделието на Словакия, Чехия, Унгария, Полша, България, Словения, Румъния, Хърватия, Литва, Латвия и Естония. Тя ще се проведе в района на Високите Татри в Словакия, като се очаква на нея да присъства и френският министър на земеделието и храните Дидие Гийом. Това се посочва в комюнике на френското правителство.
Тази среща се организира в период, когато преговорите за ОСП 2021-2027 година са започнали току-що и ще приключат след европейските избори на 26 май. Перспективата за оттегляне на Обединеното кралство от ЕС и съответно за спад с 15 процента на общия бюджет ще има пряко въздействие върху размера на сумата на отпуснатите помощи за земеделците, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.