Затворник от Бобов дол е обявен за общодържавно издирване, след като не се е върнал от домашен отпуск. Това съобщава "Фокус", позовавайки се на Министерството на правосъдието.

Мъжът е излежавал в затвора присъда за кражба. Деянието засега изглежда като т. нар. отклоняване и не се нарежда до "бягството", като тежест. Както припомни прокурор Андрей Янкулов пред "Капитал": за наказателно-изпълнителната теория и практика обаче разликата между бягство, при което се преодоляват технически съоръжения за охрана (стени, огради, врати и пр.) и/или охранители, и бягство, при което затворник не се е върнал в затвора от домашен отпуск или външен работен обект, е съществена.

Покрай драстични случаи като този с Владимир Пелов - убит от друг криминално проявен в Ботегвград, след като избяга със свой съкилийник (който още не е намерен), и двамата които избягаха от затвора в София с полицейска кола и също още не са намерени (Хосе Мартинес и Николай Николов), главният прокурор Сотир Цацаров разпореди през м.г. тотална проверка колко лица липсват от затворите.

Проверката обхващаше и неприведените в изпълнение присъди от прокуратурата поради някакви причини.

Оказа се, че към март, 2018 г., малко под 1000 души не са зад решетките, при положение че трябва да са там.

Цацаров безпрецедентно дори заговори за един общ особено строг затвор за най-опасните пресътпници.

Обявен уж за общодържавно издирване се оказа и масовият убиец от Нови Искър - Росен Ангелов, който спокойно е живеел и дори ходел на работа в с. Луково - в София-област.