Вероятно или възможно. Това е ключовата дума. В сряда генерал Робърт Ашли, шеф на американската военна разузнавателна служба Defense Intelligence Agency, изнесе доклад пред членове на консервативната мислителница Hudson Institute във Вашингтон. Темата беше тенденции при модернизирането на руския и китайския арсенал от атомни оръжия.

Висшият военен обвини Русия, че не се придържа към забраната за извършване на ядрени опити. Конкретно ставало въпрос за тестове с много малки количества ядрен материал.

“Нашето разбиране относно разработката на ядрени оръжия ни кара да вярваме, че акивността на Русия относно тестовете биха й помогнали да повиши ядрената си боеспособност”, заяви ораторът. Според него през следващото десетилетие най-вероятно руският ядрен арсенал значително ще бъде увеличен.

Действително руският президент Владимир Путин оповести, че страната му ще модернизира ядрените си оръжия. Но действително ли ще се извършват забранени тестове? Руското външно министерство отхвърли обвиненията като необосновани и провокативни, предае Интерфакс. Но и независими експерти се съмняват в сценария на генерал Ашли.

Същевременно в четвъртък американските военни изпратиха в Европа един от двата си наблюдателни самолета от тип Боинг WC-135 Constant Phoenix. Машината се приземи на британска военновъздушна база. Този самолет е създаден да следи по въздух сигнали вследствие ядрени експлозии.

Американците не са ратифицирали договора

Международните правила за прекратяване на ядрените опити са съшити с бели конци и до днес отчасти продължават да се основават на доброволност. И поради този факт ядрените сили не допускат осъществяването на атомни експлозии, тъй като отдавна те могат да бъдат симулирани чрез свръхмодерни компютри.

От 1996 г. в ООН отлежава обхватен договор за забрана на ядрени тестове. Споразумението, известно като CTBT, досега са подписали 183 държави, сред които САЩ и Русия. То обаче е ратифицирано само от 168 държави. Сред тях е и Русия, но не и САЩ. Ето защо споразумението все още не е в сила. То не е ратифицирано също от Египет, Китай, Иран, Израел, Северна Корея и Пакистан. И все пак международната организация CTBTO Preparatory Commission разполага с обхватна мрежа за наблюдение – International Monitoring System (IMS).

За да се докажат ядрени опити по въздух и вода, се следи за звукови вълни вследствие на взрива, но също и за подозрителни размествания на земни пластове. Следи се и за появяване във въздуха на характерни радионуклиди, които се появяват при ядрена реакция, примерно изотопът Xenon-133.

Наблюдателната мрежа IMS в момента работи нормално и не е регистрирала нетипично явление, съобщиха в четвъртък от организацията по повод запитване. Налице било пълно доверие в способностите на системата, разполагаща с 300 наблюдателни станции в цял свят, да засече ядрен опит. Така, както е било при случаите със севернокорейските ядрени тестове през 2016 и 2017 г.

Но дали това е валидно и при случаи с малки детонации, в каквито генерал Ашли обвинява руснаците? “Мрежата доказа своята чувствителност”, заяви опитен геоизследовател, който е вътре в нещата. Освен това земни трусове се регистрират не само от станциите на CTBTO, а и от хилядите сеизмографи на сеизмологични центрове. И там експертите биха забелязали подозрителни подпочвени движения.

Според изследователи обаче по принцип би било действително възможно да се прикрият последствията от малки ядрени експлозии. Примерно зарядът би могъл да бъде взривен в голяма подземна кухина, като солна мина. Така експлозията не би разрушила камъка, може само да го деформира. Появяват се по-малко сеизмични вълни.

Ако бъде взривен заряд, отговарящ на мощност от 1000 тона конвенционален взрив, то земното разтъсване би отговаряло на земетресение от четвърта степен по скалата на Рихтер. Това може да се установи и от голямо разстояние. Но ако тестът се извъшва в подземна кухина, магнитудът на труса се намалява с две степени. Подобни земетресения има всекидневно в цял свят. Така забранен ядрен опит би попаднал в статистиката на естествени земни трусове.

Толкова относно теорията. Но в практиката са налице основания при случая с руснаците подобен сценарий да бъде отхвърлен. Такъв е случаят с радионуклидите. При ядрен опит те няма как да не се появат и са в състояние от дълбините да проникнат във въздуха. Чувствителните измервателни станции ще ги засекат, примерно в Канада или на норвежкия остров Шпицберген в Арктика. Но досега няма данни това да се е случило.

При това международната измервателна мрежа показа колко е чувствителна. Когато през октомври 2017 г. в атмосферата над редица европейски държави беше установено малко количество радиоактивен рутений, много бързо като потенциален източник беше идентифицирано ядрено съоръжение в близост до руския град Маяк. И до днес случаят не е окончателно изяснен. Но радиоактивното вещество не остана незабелязано. Едва ли обаче в случая е ставало въпрос за ядрен тест.

Налице е и още един научен аргумент срещу руски ядрени опити. До прекратяването им Русия изпробваше ядрените си оръжия преди всичко на арктическия остров Новая земля, както и на ядрената площадка в Семипалатинск на територията на днешен Казахстан, която е напълно разрушена.

В Арктика много лесно могат да се установят земни трусове след тестове на ядрени оръжия. Според геоизследователи този район не е сеизмичен и много лесно може да се засече предизвикан от изпитание трус.

Липсват и публично оповестени насочващи обстятелства за извършвани от Русия забранени ядрени опити. Темата не се споменава дори в публикувания преди месец и половина доклад на американското външно министерство относно международния контрол на въоръженията.

“Ако обвиненията на ген. Ашли отговарят на истината, то това е нещо сериозно”, казват от Arms Control Association.

Това е надпартийна неправителствена организация с централа във Вашингтон, която се занимава с въпросите на контрол на въоръженията. Според нейните експерти, ако САЩ биха имали достоверни доказателства, че Русия погазва договора за забрана на ядрените опити, Вашингтон би следвало да предложи взаимни посещения на експерти на съответните площадки за тестове. Подобни мерки за доверие произтичат от самия договор.

Че Русия действително извършва забранени ядрени опити, накрая дори ген. Ашли не отправи подобно обвинение.

«Те (руснаците – б. р.) са способни да го правят», беше отговорът му на журналистически въпрос.

Не е тайна, че Русия поддържа в готовност тестовите си съоръжения в Новая земля, казва независимият анализатор Павел Подвиг от Russian Nuclear Forces Project с централа в Женева. Но същото правели и американците с площадката си в Невада. Че Русия извършвала забранени тестове, това е малко вероятно, казва Подвиг. Той не можел да си представи сценарий, при който страната да има нужда от извършването на подобни  тестове.

“Когато руските военни искат да създадат нови оръжия, те просто го правят. Изобщо не са нужни прикрити тестове с малки заряди”, казва Павел Подвиг.