С думите "един добър ден за българската нация" лидерът на НФСБ Валери Симеонов приветства окончателното приемане на законодателните промени срещу шума, които бе предложил още преди една година в качеството си на вицепремиер.

С тях се предвижда да бъде удължен с час забраната за прекомерно озвучаване от заведения, магазини и други търговски обекти. Не само, че глобите за нарушители стават по-големи, но и общината, и здравните власти ще трябва да се произнасят дали работното време на обектите отговаря на новите правила за шума. Предвидени са и петцифрени парични санкции.

Законодателните промени се обсъждат близо година. Миналото лято Валери Симеонов като вицепремиер прекара дълги нощи в проверки на увеселителните заведения по българското черноморие и влезе в конфликт не само със собствениците им, но и с мминистъра на туризма Николина Ангелкова . А днес обяви:

"Смятам, че с нормите, които въвеждаме, допринасяме изключително много за превръщането на България в държава-флагман в ЕС в борбата с шума. Пиесата става едноактова - няма Фигаро тук, Фигаро там."

Според новите разпоредби музиката и вдигането на шум ще спира между 23 и 8 часа. В момента забраната приключваше в 7 часа. От 14 до 16 часа става задължително време за тишина. А през нощта не се позволява вече зареждането на търговски обекти в жилищни, смесени зони и в жилищни сгради.

За тези часове тишина ще има и в коли, лодки, корабчета и други плавателни средства в близост до жилищни сгради. Както и по време на манифестации, протести и пр. мероприятия.

Изключение ще има за всички видове гари, за системата за ранно предупреждение при бедствия и аварии и по предложение на ДПС - за храмовете. Последното бе мотивирано с това, че ако текстовете се приемат в първоначалния им вид, то и на Великден камбаните няма да могат да бият в полунощ.

Наказанията наднормен шум за заведенията може да достигне до 12 000 лева. А за физически лица от 500 до 1000 лева. При рецидив - от 2000 до 6000 лева.

С новите правила здравните инспектори се задължават в срок до 3 дни да направят проверка на заведение, магазин или друг обект при подаден сигнал. Ако се установи наднормен шум, на заведението ще се издават предписания за намаляването на децибелите в срок до 14 дни.

Заведенията ще може да се затварят и от полицията в рамките на 3 дни при наднормен шум. Позволено е да се иззема и техниката, с която е извършено нарушението. Миналото лято Симеонов лично "арестува" уредбата на DJ Станчо във взетия от него на мушка тогава Слънчев бряг.

Промените в закона влизат в сила до шест месеца от обнародването в Държавен вестник. Според БСП обаче новите наредби няма да работят заради слабия контрол. 

Въпреки гръмките заявки на Симеонов законът на практика и сега не се спазваше, а контролът беше слаб,, особено по отношение на взетите на мушка от съпредседателя на Обединени патриоти клубове и дискотеки. Колко ще е трайна поправката по отношение на курортите обаче предстои да видим. Малко след като се появи законът за шума като проект, Ангелкова реши да го "надцака" с изменения в Закона за туризма. В който е записано, че правилата за високите децибели няма да важат за... националните курорти.