Светът гледа към срещата на върха на 20-те водещи икономики в света (Г-20) в Осака, Япония в петък и събота, със слаба надежда, че там президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Китай Си Цзинпин могат за съживят прекъснатите си търговски разговори, предават днес световните агенции.

Търговското споразумение между САЩ и Китай е завършено на "около 90 процента". Това заяви днес американският министър на финансите Стивън Мнучин пред телевизия Си Ен Би Си, цитирана от БТА. 

"Изминали сме около 90 процента от пътя (до споразумение) и според мен има начин да го завършим", каза Мнучин. 

Тръмп беше заплашил с нова вълна от мита върху китайски внос на обща стойност $325 милиарда годишно, ако срещата му със Си в събота не даде резултат, припомни Ройтерс. Тези мита покриват почти всички останали необложени китайски вносни стоки в САЩ - включително мобилни телефони, компютри и облекло. 

Страните биха могли да се договорят да не налагат нови мита като жест на добра воля, за да задвижат преговорите, но не е сигурно, че това ще се случи, коментира агенцията, позовавайки се на неназован представител на американската администрация.

Вашингтон не е готов да приема условия, свързани със защитните мита, които използва. САЩ иска Китай да се върне на масата на преговорите обещанията, от които се отметна, преди прекъсването на преговорите. Те са свързани със защитата на интелектуалната собственост, принудителните технологични трансфери, търговските тайни, политика в областта на конкуренцията, достъп до финансовите услуги и валутни манипулации.

След краха на преговорите през май Тръмп митата върху вносни китайски стоки на стойност $200 милиарда от 10 до 25 процента. Тогава той поиска от администрацията да започне подготовката за налагане на нови мита върху внос от над $300 млрд.

Китай не дава знаци да е смекчил позицията си и продължава да настоява, че и двете страни трябва да направят компромиси.

На срещата не може да се очаква търговска сделка, но съгласие преговорите да бъдат възобновени, би бил най-оптимистичният сценарий, който би успокоил международните финансови пазари, пише Ройтерс. Но, ако Тръмп не види напредък и реши да наложи още мита, отношенията между двете най-големи икономики в света могат още да се влошат.

-Мисля, че ако продължат с митата, търговските преговори са мъртви. Точка. - каза лице, запознато с преговорите, цитирано от Ройтерс.

САЩ искат Китай да се върне съм позициите в проектоспоразумение, което беше почти завършено, преди Пекин да се обяви против някои от условията му, по-специално изискващи да промени законодателството си по ключови въпроси. Пекин иска САЩ да отменят митата.