В Либия са арестувани двама руснаци по обвинение в опит да окажат влияние върху предстоящите общи избори, съобщи агенция "Блумбърг", цитирана от БТА. Един от задържаните е политическият технолог Максим Шугалей, който е свързан с бизнесмена Евгений Пригожин*. Вторият е преводач, предаде източник на Би Би Си. 



"Фондацията за защита на националните ценности", в която работят двамата руснаци, потвърди тяхното задържане и заяви, че те не се се намесвали в изборния процес в Либия. 

Какво научи "Блумбърг"?

В публикацията си за задържането на руснаците "Блумбърг" се позовава на писмо, с което агенцията разполага. То е било изпратено от прокуратурата на Либия до международно признатото правителство на страната в Триполи.

В писмото се казва, че гражданите на Русия са били въвлечени в "организиране на среща" със Сейф ал Ислам Кадафи - сина на сваления ръководител на страната и възможен кандидат за президент. В съобщението на агенцията не бяха посочени имената на арестуваните руснаци.

Според "Блумбърг" трети техен сънародник е успял да напусне страната преди силите за сигурност да го намерят.

Политехнологът Шугалей и преводачът

В Либия е задържан 53-годишният петербургски политически технолог Максим Шугалей, който по данни на Би Би Си и изданието "Проект" е работил на президентските избори в Мадагаскар за интересите на руския бизнесмен Евгений Пригожин. 

Това съобщи за руската редакция на Би Би Си източник, близък до Шугалей. Същото е съобщавал и на "Проект". 

Вторият задържан е Самер Хасан Суейфан, гражданин на Русия от арабски произход, който работи като преводач, съобщи събеседникът на Би Би Си. Преди да започне работата в Африка, Шугалей е помагал на кандидати на регионални избори в Русия.

Сред клиентите му са кандидати от путиновата "Единна Русия", Комунистическата партия на Руската федерация, Либералдемократическата партия на Русия и "Справедлива Русия". Самият той на няколко пъти се е кандидатирал за депутат, но нито веднъж не е побеждавал на избори. 

Впоследствие организацията, за която работи Шугалей, потвърди че той е задържан. Тя се нарича "Фонд за защита на националните интереси". Фондът е създаден от Александър Малкевич, който същевременно работи и като главен редактор на англоезичния сайт USA Really - проект на т.нар. "Федерална новинарска агенция". По данни на американските власти тя се финансира от Пригожин. 

В изявлението на фондацията се казва, че "сътрудниците на изследователската група са се занимавали единствено с провеждането на социологически допитвания, изучавайки хуманитарната, културната и политическата обстановка в страната" и "не са се намесвали по никакъв начин в електоралните процеси на територията на Либия".

В изявлението Шугалей е наречен "известен социолог", но фондацията не назовава името на втория задържан. В групата са членували "социолог-ръководител на групата", "социолог-специалист по хуманитарните въпроси в арабските страни" и "социолог-културолог", следва от изявлението. 

Малкевич каза пред РИА "Новости", че неговата фондация е водила тайни преговори и се е опитвала да освободи сътрудниците си. 

"Вместо вече да приключат този случай и да ги пуснат, явно под някакъв външен натиск, либийските силови служби обнародваха информация, че заловените са едва ли не руски шпиони", оплака се Малкевич. 

Данните от лаптопите и флашките, намерени у заподозрените, свидетелстват, че са работили за компания, която "се специализира в оказването на влияние върху избори, които трябва да се състоят в няколко африкански държави", сред които и Либия, писа агенция Блумбърг. 

Сейф ал Ислам Кадафи се ползва с подкрепата на някои чиновници в Москва, твърди агенцията. 

След публикацията на "Блумбърг" външното министерство на Русия заяви, че Москва "е обърнала внимание на появилата се в редица западни източници информация за задържането в Триполи на двама руски граждани".

"Предприети са мерки за проверка на тази информация по съответните канали", отбелязаха от министерството пред РИА "Новости". 

Нужна е подкрепа

Признатите от ООН власти в Либия планираха да произведат избори през първата половина на тази година, но досега те не се състояха. 

В страната продължава въоръженият конфликт между Триполи и Либийската национална армия под ръководството на фелдмаршал Халифа Хафтар, застанал на страната на парламента. 

В края на 2018 г. "Блумбърг" съобщи, че Сейф ал Ислам Кадафи се е обърнал към руските власти с молба да го подкрепят на предстоящите избори. По данни на агенцията той е разчитал както на финансиране на кампанията си, така и на посредничество при преговорите с либийските власти. 

Тогава заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов настояваше, че Кадафи трябва да бъде част от политическия процес в Либия. 

Президентът на Русия Владимир Путин заяви миналата седмица, че Москва поддържа отношения както с официалното правителство на Либия, така и със силите на фелдмаршал Хафтар. При това той подчерта, че Русия не е страната, която трябва да има решаващ принос за уреждането на кризата в държавата. 

"Ние не се дърпаме, но не искаме да затъваме в този проблем", каза Путин. 

---

* Руският мултимилионер Евгений Пригожин, с прозвището "Главния готвач на Путин", ръководи и още нещо, което е ценно за Кремъл: обширна руска медийна империя. Той е обвинен в САЩ за намеса в президентските избори през 2016 г. чрез армия от тролове, а наемници от частната му военна компания са се подвизавали из бойните полета в Украйна и Сирия.

Смята се, че Евгений Пригожин, ресторантьор от Санкт Петербург, контролира над 10 новинарски портала в Русия, които привличат десетки милиони посетители и служат като важен инструмент на държавната пропаганда, в момент, когато руският президент Владимир Путин се кандидатира за преизбиране на 18 март.

Макар че самите медии запазват мълчание за собствениците си, разследване на уважаваното бизнес списание "РБК" и съобщения в други руски медии разкриха връзките им с други активи на Пригожин, включително "ферма за тролове", 12 от чиито служители бяха обвинени в САЩ редом с Пригожин.

Фабриката за тролове, носеща "невинното" име Агенция за интернет изследвания, първоначално е работела под един покрив с Федералната новинарска агенция (Федеральное агентство новостей - ФАН) и други медии, за които се смята, че принадлежат на Пригожин.