Най-малко 33 души са загинали и още десетки са ранени след умишлен пожар в анимационно студио в Киото, Япония. По информация на полицията 41-годишният заподозрян за палежа е нахлул в сградата на 18 юли сутринта и използвал бензин, за да я запали, съобщава Би Би Си.

Мъжът е задържан и отведен в болницата с наранявания. Преди да подпали сградата, свидетели са го чули да вика: „Вие откраднахте идеите ми!“, „Вие го копирахте!“, „Вие ме ограбихте!“ и „Умрете!“ На местопрестъплението са намерени и ножове, съобщават местни издания. Неясна е връзката на мъжа с компанията. Японският министър-председател отбеляза, че инцидентът е „твърде потресаващ за коментар“ и изказа съболезнования.

Това е един от най-масовите инциденти в Япония след Втората световна война. Студиото Kyoto Animation, или KyoAni, е познато сред феновете с качествените си продукции.

Огънят е лумнал в триетажната сграда около 10,30 ч. местно време в четвъртък. Спасителните операции все още продължават, има вероятност броят на жертвите да нарасне. Свидетели разказват, че са чули силна експлозия, последвана от пламъци, които бързо обхванали сградата. Около 70 души са били в зданието по това време.

Кой е задържаният?

Едно от предположенията е, че той е бивш служител на компанията. След като избухнал пожарът, той е забелязан да тича към близката жп гара, но паднал на земята. Според очевидци мъжът е бил преследван от служители на KyoAni. Бил е с наранявания, когато е отведен в болницата, преди да бъде разпитан, съобщава обществената телевизия NHK.

Японските медии съобщават, че мъжът е около 40-годишен и е забелязан да купува 40 литра бензин от близка бензиностанция. Съдовете, с които е транспортирал бензина, са намерени по-късно на местопрестъплението, пише вестник Asahi Shimbun.

Директорът на анимационното студио Хидеаки Хата коментира, че в последно време в компанията са постъпвали заплашителни имейли, адресирани до отдел „Продажби“. В тях анонимният адресант пожелава смъртта на работещите в компанията.

„Непоносимо е, че хората, част от японската анимационна индустрия, бяха ранени и загубиха живота си по този начин“, коментира Хата.

Какво знаем за студиото?

Kyoto Animation е основано през 1981 г. Сред популярните продукции на компанията са сериалите K-On и The Melancholy of Haruhi Suzumiya. Студиото има и дългометражен аниме филм A Silent Voice (2016). Violet Evergarden, един от сериалите на компанията, е купен от „Нетфликс“ за глобално разпространение. Публикува редица известни графични романи, основно за ученическия живот. Студиото е познато и с практиката си да работи с аниматорите на твърдо заплащане, нарушавайки стандарта в индустрията на художниците да се плаща на кадър. Това е първото успешно аниме студио извън Токио, съобщават NHK.

"Площад Славейков"