Белгия е нарушила европейското законодателство, като не е направила оценка за въздействието върху околната среда (популярна у нас като ОВОС - б.р.), преди да удължи живота на два атомни реактора.

Това гласи разпространено днес решение на Съда на Европейския съюз (СЕС).

Това обаче не означава, че реакторите трябва да бъдат изключени. Те могат временно да продължат работа, доколкото има действителна и сериозна опасност от прекъсване в електроподаването.

Съдебното решение се отнася за блок „Дул 1“ и „Дул 2“. През 2003 г. Белгия решава постепенно да се откаже изцяло от атомната енергетика. През 2015 г. обаче тя прави изключение в законодателството си, за да продължи работата на тези два реактора до 2025 година.

Екоорганизации оспориха още тогава решението на властите в Брюксел. Мотивът бе, че то е взето, без да бъде направена оценката за въздействие върху околната среда, която се изисква от европейското законодателство.

Белгийският Конституционен съд препрати делото на европейските съдилища. През ноември генерален адвокат на ЕС подкрепи екозащитниците, като заяви, че е трябвало да бъде направена екологична оценка. Според него обаче е имало и други фактори, които биха могли да оправдаят решението за удължаване работата на реакторите.

Съдът в Люксембург днес прие тезата на адвоката и постанови, че оценката все още може да бъде осъществена, за да може проектът да изпълни изискванията.

Над половината електроенергия в Белгия се произвежда от атомни централи. В АЕЦ „Дул“ работят общо четири реактора. В разположената близо до границата с Германия централа „Тианж“ има три реактора.