Германия смята, че Кристалина Георгиева ще бъде новата директорка на Международния валутен фонд (МВФ), предаде Ройтерс, като се позова на говорител на германското финансово министерство.

„Правителствата на страните от Европейския съюз избраха 65-годишната Георгиева като кандидат на Блока да ръководи МВФ след повече от 12 часа разговори в петък. Повечето държави от ЕС подкрепиха Георгиева, въпреки че нейната кандидатура ще наложи промяна в правилата на МВФ, която изисква управляващият директор да е по-млад от 65 години при назначаването му. Германия не очаква възрастта на Георгиева да застане на пътя ѝ да стане ръководител на МВФ“, заяви говорителят на германското финансово министерство.

Потенциална пречка пред назначаването на българската бе фактът, че на 13 август тя ще навърши 66 години.

Това не попречи на държавите членки на ЕС да я предочетат при гласуването пред бившия финансов министър на Холандия Йерун Дейселблум. Тогава се оформиха два отчетливи лагера - Франция и Южна Европа застанаха зад номинацията на Георгиева, докато Германия и Северна Европа подкрепиха холандеца. 

Единният кандидат на ЕС ще се представи пред МВФ до 6 септември. 24-членният изпълнителен съвет на фонда отговаря за избора на новия директор. Той трябва да бъде определен до 4 октомври след индивидуални интервюта с финалистите.

В идеалния вариант изборът може да бъде единодушен, но може да стане и с гласуване. Всяка държава може да номинира кандидат, като от създаването си през 1944 г. МВФ винаги е бил ръководен от европеец, а начело на Световната банка обикновено застава американец.