Социално напрежение обзе и събирачите на трюфели, които излизат на протест в Добрич. Новината съобщава бТВ.

Причината е бедственото положение в областта заради африканската чума по свинете и наложената забрана за събиране на билки, трюфели и горски плодове в горите. Те настояват забраната да бъде отменена, защото по думите им дивите прасета в момента не били в горите, а в зърнените култури.

От вчера на територията на цялата страна има над 400 капана за диви прасета, за да се намали популацията им, напомня медията. В събота пък започва ловният сезон за птици. От близо 3000 ловни дружинки над 100 няма да имат право да ловуват.

Междувременно шести ден продължава безсрочният протест до сливенското село Крушаре. Протестиращите искат отмяна на заповедта за доброволно умъртвяване на домашни прасета и отказват да пуснат ветеринарите да убият животните им.

Вчера областният управител на Сливен Чавдар Божурски постави ултиматум на протестиращите да свалят блокадата, но те отказаха. Хората обаче са непреклонни въпреки ултиматума и ще продължат с протеста, докато не бъдат изпълнени техните искания, допълва бТВ. Протестиращите отправиха питане към земеделския министър Десислава Танева докога Дамян Илиев ще заема поста си в БАБХ. Според тях той е един от хората, които трябва да понесат отговорност за случилото се с чумата по прасетата, но управляващите го пазят, защото вероятно им е важен.

"Управляващите казаха, че не са издавали заповед за клане на прасетата, а уведомление за доброволно умъртвяване на прасетата, затова ги моля да отменят това поощрително писмо”, казва пред медията протестиращата Силвия Стефанова.

Някои протестиращи заявиха, че са искали прасетата им да бъдат регистрирани, но никой не е откликнал, затова сега искат узаконяване на личните им стопанства, за да не бъдат в законова дупка.

Ветеринарен лекар сред протестиращите заяви, че през 2004 г. е имало случай на чума по свинете в Кермен и са се справили, без да се налага да евтаназират здравите животни.