Като „приятна изненада“ енергийният министър Теменужка Петкова обясни присъствието на български участник в процедурата по изграждане на АЕЦ „Белене“. Причината била, че българското енергийно министерство не успяло да направи кампания сред българския бизнес, но въпреки това имало негови представители в конкурса. 

Вчера стана известно, че седем кандидати са подали заявления за стратегически инвеститор в строежа на АЕЦ "Белене". Три от тях са български. Става дума за едно дружество - "ИПК и УП" ЕООД, и два консорциума - "Електроцентрала Белене" и "АЕЦ Белене България". Сред българските кандидати е консорциум от фирми около бизнесмена с интереси в енергетиката Христо Ковачки и непознато дружество, регистрирано в Козлодуй.

Сред всички седем участници, две компании искат да участват в доставката на оборудване и други 4 са кандидатите - сред които и Република Северна Македония, които имат интерес да купуват ток или да участват като миноритарен собственик в бъдещата атомна централа, ако тя бъде построена.

Пред бТВ министър Петкова обясни, че ще бъде избран стратегически инвеститор за проекта. 

„Стратегическите инвеститори са тези, които ще строят АЕЦ „Белене“. По отношение на миноритарните участници и нежелаещите на сключат договор за изкупуване на електрическа енергия процедурата предвижда да бъде дадена възможност определените за стратегически инвеститори да водят преговори със всяка една от тези компании, които са заявили такъв интерес до момента“, каза тя. 

А дали тези компании ще влязат в кръга на миноритарните собственици и дали с тях ще бъдат сключени договори за изкупуване на енергия в количествата, които тези кандидати са посочили, е въпрос на избор от страна на стратегическия инвеститор.

Петкова обясни, че няма информация за собствеността на българските участници. Тепърва ще се гледа обстойно и тогава можела да каже кой стои зад тях.