В бюджета за 2020 г. трябва да има предвидени буфери, заради несигурността, която се очертава в икономиката през следващите години. Това заяви пред БНР финансовият експерт и бивш зам.министър Любомир Дацов. По думите му очакванията са следващата година да е силно рискова заради сътресения в световната икономика. 

„В България управляваме традиционно добре макроикономически бюджета, но от гледна точка на ефикасност винаги е имало какво да се желае. Има много разходи, които никога не биват изпълнявани, като капиталовите, например, с които много се спекулира“,  заяви Дацов в коментар на обещаното от финансовия министър Владислав Горанов, че до края на октомври макрорамката на бюджета за 2020 година ще бъде готова.

„Германия силно забави икономическата си активност. Въпреки че България все още се плъзга по повърхността, няма как това нещо да не ни се отрази, ако кризата се развие при основните ни търговски партньори“, предупреди той. И обяви, че в бюджета на страната за следващата година трябва да се видят буфери, които да адресират евентуално несигурността, която се очертава в икономиката в близко бъдеще. 

Дацов коментира още, че София има огромен дефицит в бюджета за тази година в размер на 230 млн. лева и сериозна задлъжнялост от 98% спрямо приходите, които общината има. По думите му столицата е след първите 10 общини по дълг, тъй като средният дълг на общините в държавата е около 57%.  

По думите на експерта - не само в общините, но на финансите по принцип проблемът е най-вече в ефективността на харченето на парите.