БСП-Велико Търново с жалби до ОИК за нарушения на Борисов и ГЕРБ

 

Две жалби за нарушаване на предизборните правила от ГЕРБ във Велико Търново - едната от които за незаконна агитация от премиера Бойко Борисов, подаде БСП в ОИК в града. Поводът - днешното посещение на министър-председателя в региона. 

Първият сигнал на левицата е заради видео, разпространено от официалната фейсбук страница на премиера. Става въпрос за днешното му живо влючване от служебния му джип, който по традиция сам кара и вози събеседници. В случая - кандидатът за кмет от ГЕРБ за Велико Търново Даниел Панов. Последният и в момента е градоначалник, но според Изборния кодекс е в отпуск и общината се представлява от посочен заместник. 

"В клипа Борисов и Панов се разхождат с автомобила из града и там кандидатът за кмет излага предизборната си програма пред премиера. Това е в грубо нарушение на Изборния кодекс, тъй като представлява предизборна агитация. Бойко Борисов, като представител на изпълнителната власт, в работно време и използващ служебен автомобил, участва в предизборната кампания на ГЕРБ", заявяват от БСП.

Позовават се на следните тектове от изборния закон: 

 Чл. 168, ал. 3:  Във връзка с предизборната кампания се забранява безплатното използване на
публичен административен ресурс

Чл. 182, ал. 3: 
(3) Забранява се използването на държавния и общинския транспорт за предизборна
агитация.

Социалистите са приложили и линк към видеото от социалната мрежа. От включванията на Бойко Борисов днес на живо ставаше ясно, че обиколките му са в качеството на министър-председател. Посещението в Търново, заедно в военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов бе за присъствие на полагането на клетва от курсантите във висшето военно училище в града. 

Именно заради събитията по време на клетвата е и вторият сигнал за избори нарушения от левицата. Той е срещу кандидат-кмета Панов и кандидатите за общински съветници от ГЕРБ Михаил Харалампиев, Венцислав Спиридонов и Деян Хаджийски.

"На събитието присъстват министър-председателят Бойко Борисов и министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов. Към настоящия момент временно изпълняващ длъжността кмет на община Велико Търново е Снежана Данева-Иванова и тя представлява общината пред трети лица, включително на официални събития- като полагането на клетва на курсантите в НВУ "Васил Левски". С присъствието си на трибуната, редом до представителите на изпълнителната власт, кандидатите от ПП ГЕРБ извършват грубо нарушение на изборното законодателство. Според чл.182,ал.1 от ИК е забранена предизборна агитация в държавни учреждения и институции", обясняват от левицата.

Пълният текст на чл. 182, ал. 1 от Изборния кодекс гласи: Не се допуска предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

Редът по закон сега е ОИК-Велико Търново да се произнесе, решениего й може да се обжалва пред ЦИК, а това на ЦИК - пред Върховния административен съд. Наказанията, ако бъде потвърдено нарушение, са съответно - от 3000 до 15 000 лв. глоба - за безплатно ползване по време на кампания на публичен административен ресурс, и от 300 до 1000 лв. глоба за останалите нарушения за всеки от допусналите ги. 

И на евроизборите от левицата се оплакваха, че Бойко Борисов води кампанията на кандидатите си за евродепутати от джипа. Тогава обаче ЦИК не му наложи санкции.