България подобрява параметрите на офертата си към автомобилния концерн "Фолксваген". Това съобщи пред "Хоризонт" почетният председател на автомобилния клъстер и бивш президент на страната Росен Плевнелиев.

По думите му предложението е за увеличаване на субсидиите от 135 млн. на 260 млн. евро. Новината идва само ден след като надзорният съвет на германския автомобилостроител отложи за пореден път решението за това къде да построи новия си завод. 

Можем да разширим сътрудничеството с "Фолксваген" например в различни сфери. България тепърва ще изгражда електрическа инфраструктура за електрически автомобили. Също така имаме идеи как с допълнителни инфраструктурни и образователни мерки да подкрепим концерна "Фолксваген", обясни Плевнелиев. 

Росен Плевнелиев изрази надежда Надзорният съвет на компанията да отложи окончателното си решение за ноември, за да преразгледа намеренията си за мястото на инвестицията.

Малко по-късно обаче директорът на Агенцията за инвестиции Стамен Янев отказа да потвърди твърдението на Плевнелиев. 

"Страната ни в момента се придържа към подадената инвестиционна оферта към "Фолксваген", но запазва възможностите за нейната промяна, каза Янев пред БНР след среща с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Двамата са обсъдили темата в контекста на геополитическата обстановка в Близкия изток и отправените през германските медии сигнали за преосмислянето на намеренията за мястото на инвестицията на компанията. 

Янев беше лаконичен във възможностите да коментира евентуални промени в параметрите по предложението към инвеститора, но категорично подчерта, че правителството се придържа строго към правилата на Европейския съюз:

"Това все пак не е публичен търг, не е явно наддаване. Смея да твърдя, че ние като екип от страна на правителството анализираме ситуацията, разглеждаме опциите и ако има възможност съгласно европейското законодателство, бихме могли да разгледаме и преразгледаме нашето финансово предложение".

Междувременно германският всекидневскик "Франкфуртер алгемайне цайтунг" съобщи, че България е предложила на "Фолксваген" голяма индустриална зона, близо до летището. Сградата е бивша стоманодобивна фабрика и към момента е собственост на Първа инвестиционна банка и австрийската компания за недвижими имоти "Соравиа". 

Припомняме, че вчера дойде изненадващото решение на "Фолксваген" да отложи решението за новия завод, след като беше почти сигурно, че той отива в турския град Маниса. Компанията заяви, че предпочита да изчака след като Турция започна масирана военна офанзива в североизточна Сирия. 

"Наблюдаваме ситуацията предпазливо", е заявил говорител на концерна пред германското издание "Ханделсблат".

Оказва се, че един от големите акционери в компанията - германската федерална провинция Долна Саксония, е поискала да се изчака с решението и да се види ходът на военната ескалация. Представители на провинцията са за заявили, че ако бъдат доказани цивилни жертви, процесът по изграждането на завода трябва да бъде спрян. 

"Картините, които виждаме от северна Сирия, са ужасяващи. Не мога да си представя, че при тези условия "Фолксваген" ще се ангажира в Турция с инвестиция за милиард евро", каза премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл.

Въпреки това, посочва изданието, "Фолксваген" продължава да предпочита Турция от икономическа гледна точка. Евтината и подготвена работна ръка, големият пазар, както и обещаната държавна помощ на завода от президента Реджеп Ердоган продължава да накланя везните към Маниса. 

От компанията обаче са притеснени от имиджовите щети, които продължаването на проекта може да нанесе на "Фолксваген". Из цяла Европа се надигат гласове, които зоват за спирането на инвестицията и пренасочването й към някоя страна от Европейския съюз. 

"Фолксваген" регистрира свое дъщерно дружество в турския град Маниса още на 2 октомври и към онзи момент всичко изглеждаше решено - новите модели "Пасат" и "Сюпърб" щяха да се правят именно там. На 9 октомври обаче Ердоган започна своята офанзива срещу кюрдите в пограничните сирийски територии и си навлече гнева на по-голямата част от страните от ЕС. Повечето от тях вече започнаха да спират да продават оръжие на режима.