Ограничението на скоростта до 90 км/ч на участъка между Чирпан и Стара Загора по автомагистрала "Тракия" ще остане, защото държавата няма 40 млн. лв. за реконструкцията на пътя. Това става ясно от отговор на министъра на регионалното развитие Петя Аврамова до депутата от БСП Георги Йорданов. 

Ограничението беше въведено още през декември миналата година заради изключително лошото състояние на пътната настилка в участъка. Тогава се предполагаше, че мярката е временна и че пътят ще бъде ремонтиран.

Правителството обаче не предвиди средства за ремонта и от отговора на министъра става ясно, че това положение ще продължи незнайно дълго, въпреки че лично Аврамова обеща преди време, че ограничението ще падне след 30 септември. 

"Причините за появата на повредите по настилката в участъка са комплексни, но основният фактор за влошеното състояние на отсечката е интензивното движение, в този тежкототоварно, което е целогодишно. (...) Вследствие на това експлотационните качества на настилката се влошиха, обобено в активната лента за движение", пише в отговора си Аврамова. 

Тя допълва, че с цел опазване на живота и здравето на пътуващите властта е взела решение да намали ограничението в участъка от 140 км/ч, колкото е нормално за магистрала, до 90 км/ч.

Тъй като обаче гаранционният педиод на пътя е изтекъл, нов цялостен ремонт трябва да се поеме от републиканския бюджет. До момента са правени малки реконструкции на стойност от малко над 1,5 млн. лв., но те имат временен ефект и не могат да подобрят трайното състояние на настилката. 

От отговора на Аврамова става ясно, че според професионалните разчети индикативната стойност на цялостен ремонт на 40-километровата отсечка е около 40 млн. лв. 

"Необходимите средства за възлагане на строително-монтажните работи не са осигурени поради ограничен бюджет на Агенция "Пътна инфраструктура" за 2019 г.", признава накрая Петя Аврамова. 

Отговорът на министъра е качен на сайта на парламента на 16 октомври. Вчера, 21 октомври, излязоха данните на Евростат за бюджетните излишъци, според които България се намира на 4-то място в ЕС по този показател с близо 2 млрд. лв. излишък за миналата година. За тази година той се очаква да бъде около милиард.